۱۴ رزمایش مهم نیروهای مسلح ایران در سال ۱۴۰۳
خبرگزاری نام: نیروهای مسلح کشورمان در سال 1403، با برگزاری رزمایش های مختلفی، اهداف مختلفی همچون تقویت هماهنگی بین نیروها، ارزیابی قابلیت های عملیاتی و نمایش قدرت نظامی به دشمنان بالقوه را دنبال کردند.
خبرگزاری مهر -گروه سیاست-هادی رضایی: نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، شامل ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، همیشه به عنوان دو ستون اصلی دفاعی کشور شناخته شده اند. این دو نهاد نظامی، با عنایت به موقعیت جغرافیایی و راهبردی ایران در منطقه غرب آسیا، نقش محوری در حفظ امنیت ملی و منطقه ای ایفا می کنند. برگزاری رزمایش ها و تمرینات نظامی، قسمتی از استراتژی این نیروها برای آمادگی دائمی در مقابل تهدیدات احتمالی است. در سال ۱۴۰۳، این رزمایش ها با اهداف مختلفی همچون تقویت هماهنگی بین نیروها، ارزیابی قابلیت های عملیاتی و نمایش قدرت نظامی به دشمنان بالقوه، در مناطق مختلف کشور برگزار شده اند. که برمبنای آمار و اطلاعات می توان سال ۱۴۰۳ را یکی از فعال ترین سالیان نیروهای مسلح در برگزاری رزمایش نامید.
در این سال در کنار برگزاری انواع رزمایش هایی دریایی، هوایی، پدافندی و زمینی در نقاط مختلف جغرافیای کشورمان چند رزمایش بین الل مللی نیز به میزبانی کشورمان انجام شد که یکی از این رزمایش ها در دریایی خزر و دو رزمایش هم در خلیج فارس و دریایی عمان تا اقیانوس هند انجام شد همین طور یگان های شناوری از ارتش و سپاه نیز در رزمایش امداد و نجات در حاشیه خلیج فارس شرکت نمودند. از طرفی برای نخستین بار رزمایش مشترک زمینی میان نیروی زمینی ارتش و ارتش آذربایجان در ارس و رزمایش تکاوران ارتش با ارتش عمان در کشور عمان انجام شد که هر کدام به نوبه خود از اهمیت بالایی برخوردار بود و نشاندهنده بلوغ نیروهای مسلح کشورمان است به گونه ای که ارتش های قدرت های بزرگی همچون چین و روسیه خواهان برگزاری رزمایش مشترک با ایران هستند.
این گزارش به بررسی دقیق این رزمایش ها می پردازد و اهتمام دارد با عنایت به اطلاعات موجود، جزئیاتی از زمان، مکان، نوع نیروها، تجهیزات و اهداف هر یک از این تمرینات را عرضه نماید.
۱- رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۵ ایران، چین و روسیه
هفتمین رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۵ با حضور ایران، چین و روسیه و ناظرانی از ۹ کشور قطر، عراق، آفریقای جنوبی، عمان، امارات، سریلانکا، پاکستان، آذربایجان و قزاقستان و با شعار «با هم برای برقراری صلح و امنیت»، با پیام صلح و دوستی، برای ششمین سال متوالی با مشارکت یگان هایی از نیروی دریایی ارتش و یگان های منتخبی از نیروی دریایی سپاه پاسداران و همین طور یگان هایی از نیروی دریایی چین و روسیه و ناظرانی از کشورهای قزاقستان و پاکستان به مدت چهار روز در منطقه ای به وسعت ۱۷ هزار کیلومتر مربع در شمال اقیانوس هند برگزار گردید.
این رزمایش در سه فاز طراحی شده بود که فاز اول آن بعد از دریافت یگان های شناور میهمان و انتقال افسران و فرماندهان شناورها به ساحل و شرکت در جلسه توجیهی، توجیهات تخصصی بطور کامل انجام و جلسات تخصصی انجام شد و بعد از برگزار ی مراسم آشنایی، فاز دریانوردی شروع شد و در آن سریال های مختلفی از قبیل نجات کشتی ربوده شده، تجسس و نجات، اطفای حریق، هلی برن و تمرینات مختلفی که به کار گیری هواگردها و بالگردها طراحی شده انجام شد و پس از نجات و آزادسازی شناورهای ربوده شده، رژه دریایی برگزار گردید. همین طور در ادامه و پس از انجام تمرینات در دریا، دیبریفینگ (گزارش بعد از عملیات) و تحلیل و بررسی اجرای رزمایش انجام شد.
این رزمایش چند سالی است که با ابتکار نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و با حضور پررنگ نیروی دریایی سپاه و با محوریت کشورهای ایران، روسیه و چین صورت می گیرد.
یکی از خاصیت های رزمایش ۲۰۲۵ حضور ۹ کشور به عنوان ناظر در رزمایش مرکب کمربند امنیت دریای بود و بر همین مبنا قطر، عراق، آفریقای جنوبی، عمان، امارات، سریلانکا، پاکستان، آذربایجان و قزاقستان نسبت به اعزام ناظر اقدام نمودند و در مجموع ۱۲ کشور در رزمایش حاضر بودند.
هدف رزمایش پیشرفت امنیت دریانوردی در شمال اقیانوس هند و افزایش تعاملات دریایی بین نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران، نیروی دریایی خلق چین و فدراتیو روسیه بمنظور افزایش سطح همکاری ها و مهارت آموزی و انتقال تجربه است و در تلاشیم در سالیان آینده بتوانیم گستره این همکاری ها را در سایر کشورهای همسو و همسایه داشته باشیم.
همانطور که می دانید در مرزهای زمینی یک کشور به تنهایی می توان امنیت را برقرار کند اما شمال اقیانوس هند و پهنه اقیانوسی با توجه گستره آن، کشورهای همسو و صاحب منافع لازم است جهت مبارزه با پدیده شوم دزدی دریایی و مبارزه با تروریسم دریایی ائتلاف سازی داشته باشند؛ چونکه خیلی از کشورها بمنظور حفظ منافع شأن در پهنه اقیانوسی ائتلاف سازی می کنند. سه کشور ایران، روسیه و چین نیز هفتمین مرحله این ائتلاف را برای حفظ منافع جمهوری اسلامی ایران و کشورهای همسو و صاحب منافع در شمال اقیانوس هند انجام دادند.
رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی بصورت سه جانبه در ششمین سال متوالی و هفتمین مرحله به میزبانی جمهوری اسلامی ایران با شرکت و همکاری تنگاتنگ، یگان های شناور و پروازی نیروهای دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران شامل ناوشکن های «جماران»، الوند، بایندر و ناوهای نیزه، گناوه، نایبند، بهرگان و شناورهایی از نیروی دریایی سپاه پاسداران شامل ناو محافظ «شهید صیاد شیرازی»، ناو «شهید روحی» و ناو «شهید محمودی» و شناورهای تندرو و همین طور ناوشکن رزخی، ناوشکن تسدی ژاپوف و ناو لجستیکی پچینگا نیروی دریایی چین با ناو شکن بائو تو و ناو لجستیکی گا ئو یو هو حضور داشتند.
برگزاری رزمایش مرکب یا مشترک میان دو یا چند کشور نیازمند مقدمات بسیار گسترده ای است و در کنار تعاملات و روابط گسترده سیاسی و نظامی، نیاز به مدارک و کتب مرجع دریا نوردی و رسیدن به یک زبان مشترک تاکتیکی دارد که تهیه این مدارک با عنایت به تنوع تجهیزاتی، فرهنگی و تفاوت زبانی به پیچیدگی و اهمیت این رزمایش می افزاید.
با توجه به این که کشورهای روسیه و چین، زبان، فرهنگ و کتب مرجع دریا نوردی خودرا دارند و ایران نیز به همین شکل زبان، فرهنگ و قوانین دریا نوردی ویژه خودرا دارد وقتی بخواهند این دو در کنار هم قرار بگیرند باید مشترکات را هدف گذاری کرده و این مشترکات را تقویت نمایند.
۲- رزمایش مرکب دریایی آیونز
مرحله اصلی رزمایش مرکب دریایی آیونز (IMEX ۲۰۲۴) با حضور برخی از کشورهای حاشیه اقیانوس هند طی روزهای ۲۵ الی ۲۹ مهرماه و به میزبانی ناوگان جنوب نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران و با شعار «با هم برای اقیانوس هند امن و ایمن» و با شرکت ناوگروه کشور روسیه و ناوگروه کشور عمان و نظارت نمایندگان کشورهای روسیه، عربستان سعودی، تایلند، پاکستان، قطر، عمان، بنگلادش و هند که از نزدیک بر رزمایش نظارت داشتند و دیگر اعضاء آیونز نیز بصورت برخط و تصویری نظاره گره رزمایش بودند برگزار و پیام رزمایش صلح، دوستی، همدلی و مشارکت جمعی اعلام گردید.
مهمترین اهداف آیونز (IMEX ۲۰۲۴)
دف از برگزاری این رزمایش تحکیم امنیت جمعی پایدار و مبانی آن در منطقه و گسترش همکاریهای چند جانبه میان کشورهای شرکت کننده و همین طور نشان دادن حسن نیت و توانایی این کشورها در امتداد حمایت مشترک از صلح و دوستی و امنیت دریایی است.
از اهداف دیگر این رزمایش می توان به تقویت امنیت تجارت دریایی بین المللی، صیانت از خطوط مواصلاتی دریایی در اقیانوس هند و مسیل های بین المللی بر پایه صلح و دوستی، اقدامات بشردوستانه، تبادل اطلاعات در عرصه امداد و نجات دریایی و تبادل تجربیات اشاره نمود.
برگزاری رزمایش مرکب دریایی یا مشترک میان دو یا چند کشور نیازمند مقدمات بسیار گسترده ای است و در کنار تعاملات و روابط گسترده سیاسی و نظامی، نیاز به مدارک و کتب مرجع دریا نوردی و رسیدن به یک زبان مشترک تاکتیکی دارد که تهیه این مدارک با عنایت به تنوع تجهیزاتی، فرهنگی و تفاوت زبانی به پیچیدگی و اهمیت این رزمایش می افزاید.
با توجه به این که کشورهای روسیه، عربستان سعودی، تایلند، پاکستان، قطر، عمان، بنگلادش و هند و البته دیگر اعضاء اتحادیه نیروهای دریایی کشورهای حاشیه اقیانوس هند، زبان، فرهنگ و کتب مرجع دریا نوردی خودرا دارند و ایران نیز به همین شکل زبان، فرهنگ و قوانین دریا نوردی ویژه خودرا دارد وقتی بخواهند این چندگانگی در کنار هم قرار بگیرند باید مشترکات را هدف گذاری کرده و این مشترکات را تقویت نمایند.
همچنین باید دانست رزمایش IONS۲۰۲۴ به عنوان یک اقدام چندجانبه، بر اهمیت همکاریهای دریایی میان کشورهای حاشیه اقیانوس هند تاکید دارد. این رویداد به عنوان بستری برای تقویت همکاریهای امنیتی و تبادل اطلاعات در امتداد تامین امنیت منطقه ای عمل می کند. در دنیای امروز، اهمیت منطقه گرایی و ایجاد نهادهای همکاری در سطح محلی بالاتر از پیش احساس می شود و برگزاری چنین رزمایش هایی نشان دهنده تمایل کشورها به همبستگی و همکاری در مقابل تهدیدات مشترک است.
یکی از دستاوردهای کلیدی این رزمایش، ایجاد فضایی مناسب برای تبادل اطلاعات و تجربیات میان نیروهای دریایی کشورهاست. با عنایت به افزایش چالش های امنیتی غیر سنتی در دریاها، برگزاری نشست های مشابه می تواند به تقویت درک مشترک و پیشبرد استراتژی های همکاری جویانه کمک نماید. این گردهمایی همین طور به عنوان پلتفرمی برای بحث و تبادل نظر در مورد مسایل امنیتی، می تواند به شناسایی و حل چالش های موجود یاری رساند.
برگزاری رزمایش دریایی IONS۲۰۲۴ به میزبانی ایران، نه فقط به تقویت همکاریهای دریایی کمک می نماید، بلکه به عنوان پاسخی مؤثر به سناریوهای ضد ایرانی، اعتبار و نفوذ این کشور را در سطح بین المللی تقویت می نماید. این رزمایش نشان دهنده عزم و اراده کشورها برای ایجاد یک چارچوب امنیتی مشترک در منطقه است که می تواند به تقویت صلح و ثبات در اقیانوس هند و فراتر از آن یاری رساند.
۳- اولین رزمایش مشترک زمینی بین ایران و عمان
۹ مهر ۱۴۰۳ اولین رزمایش مشترک زمینی بین نیروهای زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان که به شاهین های کوهستان ۱ (صقور الجبل ۱) موسوم می باشد، در ولایت جبل الاخضر کشور عمان برگزار گردید.
این رزمایش با مشارکت نیروهای زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان و همین طور پشتیبانی نیروی هوایی و پلیس سلطنتی عمان و با هدف تبادل و انتقال تجربیات، آموزش های رزمی مشترک و ارتقا سطح آمادگی رزمی و عملیاتی درحال برگزاری بوده و تا تاریخ دهم مهرماه ادامه می یابد.
۴- رزمایش مشترک دریایی ایران و عمان
۱۹ مهر ۱۴۰۳ رزمایش مشترک امداد و نجات در دریا با مشارکت ناوها و ناوشکن های نیروهای دریایی ارتش و سپاه پاسداران و نیروی دریایی سلطنتی عمان، به میزبانی کشور عمان برگزار گردید.
رزمایش مشترک امداد و نجات دریایی میان نیروهای دریایی جمهوری اسلامی ایران و عمان، برمبنای طرح های عملیاتی دریا پایه، به میزبانی نیروی دریایی سلطان عمان و با مشارکت شناورهای رزمی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران و یگان های رزمی سطحی و پروازی نیروی دریایی عمان، در محدوده آب های شمال اقیانوس هند و تنگه هرمز برگزار گردید.
این رزمایش، بمنظور پیشرفت آمادگی رزمی و اجرای توافقات به عمل آمده در رابطه با سناریوهای امنیت دریایی در کمیسیون های مشترک دوستی نظامی جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان، با مشارکت ناوشکن تمام ایرانی جماران و ناو موشک انداز زره نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و دو شناور رزمی نیروی دریایی سپاه پاسداران و همین طور یگان های سطحی و پروازی نیروهای دریایی سلطنت عمان، با برگزاری عملیات های مشترک برنامه امداد و نجات، گشت بالگرد، کنترل و گشت منطقه، اعزام غواص، افراشت پرچم، اعزام قایق و … برگزار گردید.
حضور اثرگذار ناوشکن تمام ایرانی جماران و ناو موشک انداز تمام ایرانی زره در کنار دیگر واحدهای رزمی سطحی نیروی دریایی سپاه پاسداران در این رزمایش، جلوه زیبایی از خودکفایی ملی در عرصه تجهیزات دفاع دریایی به نمایش گذاشت.
۵- رزمایش مرکب امداد و نجات و امنیت دریای خزر
در روزهای ۱۲ الی ۱۴ آبان ۱۴۰۳ رزمایش مرکب امداد و نجات دریای خزر با شرکت یگان های شناور سطحی و پروازی ایران، آذربایجان و روسیه در دریای صلح و دوستی دریای خزر برگزار گردید.
در این رزمایش، که با شعار "همکاری برای صلح و دوستی" در دریای خزر برگزار شد، یگان های شناور و پروازی نیروهای دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران شامل ناوشکن دیلمان، ناوهای موشک انداز «سپر»، «پیکان»، «جوشن»، یک فروند بالگرد ۲۱۲ ABو شناور نیروی دریایی سپاه پاسداران با نام «شهید بصیر»، شناورهایی از دریابانی فرماندهی انتظامی کل کشور و همین طور شناورهای امداد و نجات G۱۲۹ و A۶۴۰ جمهوری آذربایجان حضور داشتند.
۶- رزمایش مشترک ارس ۱۴۰۳
۸ آذر ۱۴۰۳ مرحله اصلی رزمایش مشترک ارس ۱۴۰۳ با حضور فرماندهان عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان در ارتفاعات صعب العبور شهرستان مرزی اصلاندوز استان اردبیل اجرا شد.
در ابتدای این رزمایش سرتیپ پاسدار ولی معدنی معاون عملیات نیروی زمینی سپاه و ارشد نظامی کشورمان در این رزمایش با بیان اینکه «نیروی زمینی سپاه همیشه نقش برجسته ای در برقراری امنیت کشور دارد»، اظهار داشت: این رزمایش یکی از صدها برنامه رزمی است که البته برای اولین بار بصورت مشترک با کشور جمهوری آذربایجان اجرا می شود.
سرتیپ وقار علیوردی یف رییس اداره عملیات وزارت دفاع جمهوری آذربایجان نیز با بیان اینکه «مرحله چهارم این رزمایش از مرحله اصلی آن است»، اظهار داشت: در این مرحله گروههای مسلح غیرقانونی فرضی منهدم گردیدند.
علیوردی یف در آخر سخنانش بخاطر برگزاری مشترک این رزمایش، از فرماندهان عالی رتبه نظامی جمهوری اسلامی ایران و شرکت کنندگان در آن تقدیر نمود.
در ادامه، این رزمایش با رمز یا فاطمه الزهرا در ۶ مرحله تخصصی اجرائی شد. در مرحله نخست، پهپادها، عناصر سازمان یافته مسلح غیر قانونی را شناسایی کرده و جهت رؤیت فرماندهان، تصاویر را به دیدگاه ارسال کردند.
مرحله بعدی این رزمایش استفاده از جنگ الکترونیک بود و نیروهای خودی با استفاده از سامانه های جنگال، ارتباطات نیروهای مسلح غیر قانونی فرضی را مختل کردند. سپس خلبانان زبده نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیروهای ویژه دو کشور را با استفاده از دو بالگرد بصورت مجزا در منطقه صعب العبور پیاده کردند.
در مرحله دیگر، از هر دو کشور نیروهای ویژه از هر کدام به استعداد ۲۰ نفر وارد منطقه شده و ارتفاعاتی که نیروهای سازمان یافته مسلح غیر قانونی در آن حضور داشتند را تصرف کردند.
بعد از تصرف ارتفاعات، عناصر دشمن در تنگنا قرار گرفته و هنگام فرار با انفجار انواع مین در راه پیشروی آنها با آتش های ادواتی همچون موشک فلق با آتش پر حجم، منهدم شدند.
در مرحله پایانی این رزمایش ضمن انجام عملیات هلی برن توسط نیروهای خودی، منطقه بصورت کامل پاکسازی شده و رزمایش ارس ۱۴۰۳ با نظم و انضباط دقیقی به انتها رسید.
۷- رزمایش مشترک همزمان روبرو شدن با تروریسم ایران و آذربایجان برگزار شد
۲۴ خرداد ۱۴۰۳ رزمایش مشترک همزمان روبرو شدن با تروریسم جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان برگزار گردید.
امیر سرتیپ کریم چشک معاون عملیات نیروی زمینی ارتش، ضمن اشاره به توافق دوطرفه میان کشورهای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان، اظهار داشت: برمبنای توافقات انجام شده میان دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان، رزمایشی در سطح یک گردان از نیروهای ویژه و واکنش سریع، بمنظور روبرو شدن با تروریسم و تامین امنیت پایدار سد ارس که مورد تهدید از طرف گروههای تروریستی است، به مدت یک روز در استان آذربایجان غربی به مرحله اجرا گذاشته شد.
وی اضافه کرد: این رزمایش بمنظور ارائه برنامه نظامی هوشمند با به کارگیری تاکتیک ها و مهارتهای متنوع عملیاتی برای روبرو شدن با نیروهای تروریستی و جرایم سازمان یافته، توسعه اقدامات ستادی و اطلاعاتی مشترک برای روبرو شدن با هر نوع تهدید، انتقال دانش، تجربه و افزایش توان رزمی و پیشرفت سطح مهارت های کارکنان نظامی نیروهای مسلح دو کشور در اجرای عملیات مرکب، افزایش سطح همکاریهای فرماندهی و ستادی در هدایت رزمایش مرکب، ایجاد پیوندهای عمیق نظامی برای روبرو شدن با دشمنان مشترک، افزایش مهارت های عملیاتی با ظرفیت سازی و ایجاد قابلیت های راهبردی برای انجام عملیات مقابل گروههای تروریستی و در نهایت پیشرفت سطح توانمندی های راهبردی در اجرای عملیات های ائتلافی انجام شد.
امیر سرتیپ چشک، ضمن اشاره به اهداف مورد نظر از اجرای رزمایش مشترک میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان، اشاره کرد: استواری بخشی به روابط دوجانبه در سطح راهبردی و عملیاتی انجام شده در کمیسیون مشترک نیروهای مسلح دو کشور در امتداد حفظ صلح و دفاع از منافع مشترک بمنظور توسعه امنیت پایدار در عرصه ژئوپلتیکی قفقاز جنوبی، پیشرفت سطح مهارت ها جهت طرح ریزی، اجرا، هدایت و ارزیابی عملیات مرکب، پیشرفت مهارت ها و اجرای عملیات مرکب با همکاری سایر کشورهای دوست، هم پیمان و همسایه، همچون عناوینی هستند که در این رزمایش، هدف گذاری شده اند. معاون عملیات نیروی زمینی ارتش، در ادامه با اشاره به اینکه این رزمایش در قالب ۴ مرحله، اجرائی شد، اظهار نمود: رزمایش مشترک میان دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان، در قالب ۴ مرحله عملیاتی همچون اجرای عملیات شناسایی (شامل شناسایی سیگنالی موقعیت عناصر تروریستی و شناسایی و رصد منطقه با استفاده از سامانه های پهپادی و بالگردی، طرح ریزی، هدایت و اجرای عملیات گشتیِ رزمیِ دستبردی (شامل عملیات چتربازی سقوط آزاد در محل پناه گاه اصلی گروههای تروریستی و اجرای عملیات گشتیِ رزمیِ دستبردی)، طرح ریزی، هدایت و اجرای عملیات کمین (شامل تعقیب گروههای تروریستی با اجرای عملیات کمین در مسیرهای شناسایی شده) و در نهایت طرح ریزی، هدایت و اجرای آتش های پیش بینی شده توپخانه صحرایی، هوانیروز، پهپاد و پاک سازی منطقه (شامل آتش های هوانیروز و پهپاد مقابل نیروهای تروریستی، اجرای آتش سنگین توپخانه مقابل عناصر پشتیبان تروریستی و عملیات پاک سازی منطقه از گروههای تروریستی و تامین امنیت سد ارس) تعریف و پیاده سازی شد.
تأکید بر روابط دیرینه، دوستانه و حُسن همجواری بین ملت های دو کشور برای تقویت اعتماد، مشارکت و همکاریهای نظامی دفاعی بین به مثابه عامل برقراری صلح و ثبات منطقه ای و گسترش و تعمیق مناسبات نظامی در عرصه نیروی زمینی جهت روبرو شدن با تمامی گروههای تروریستی، تکفیری و سازمان های مختلف که مقابل حاکمیت دولت و تمامیت ارضی دو کشور اقدام می کنند، مهم ترین پیامی است که در رزمایش مشترک میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان مطرح است.
۸- رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۳
رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۳ در ایام ابتدایی اسفند ماه با گسترش نیروها از سراسر کشور به منطقه عمومی رزمایش در سواحل مکران و با محوریت چابهار شروع و مراحل تمرینی آن برگزار شد، اما مرحله اصلی و فاز عملیاتی این رزمایش از روز شنبه و در تاریکی هوا با اجرای سریال ها و سناریوهای نظامی مختلف در منطقه عملیاتی با وسعتی بالاتر از سه میلیون متر مربع برگزار و روز سه شنبه ۷ اسفند ماه با رژه یگان های شرکت کننده به انتها رسید.
یگان های پیاده، زرهی و مکانیزه و بالگردهای هوانیروز نیروی زمینی ارتش، سامانه های پدافندی نیروی پدافند هوایی، شناورهای سطحی و زیر سطحی نیروی دریایی ارتش، جنگنده ها و پهپادهای نیروی هوایی ارتش از روزهای قبل در منطقه عمومی رزمایش گسترش یافته و تمرینات مختلفی را انجام دادند و در مرحله اصلی انواع عملیات های ترکیبی توسط یگان های شرکت کننده به اجرا گذاشته شد و یگان های شناور سطحی، زیرسطحی، تکاوران دریایی و عملیات ویژه، پروازی، پیاده، مکانیزه و سایر تجهیزات و تسلیحات برای کسب آمادگی های رزمی لازم در این رزمایش حضور داشتند. همین طور اولین عملیات مشترک موشکی نیروی دریایی ارتش و نیروی هوافضای سپاه، با انهدام هدف واحد دریایی اجرا شد.
۹- اهداف رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۳ ارتش
رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۳ با اهداف مختلفی انجام شد که از آن جمله می توان به پیشرفت توان رزم و دفاع برای پاسداری از استقلال، تمامیت ارضی و نظام جمهوری اسلامی ایران، استمرار و تقویت حضوری اثرگذار در آب های دوردست بین المللی، مناطق راهبردی و خطوط انتقال انرژی در امتداد دفاع از منافع جمهوری اسلامی ایران و همین طور پیشرفت آمادگی ارتش برای ایستادگی در مقابل زیاده خواهی دشمنان و در صورت نیاز به اقدامات مقابله ای و برقراری امنیت پایدار برای خطوط مواصلاتی خودی و پشتیبانی از حمل و نقل دریایی و اقتصاد دریا محور اشاره نمود.
ارائه ظرفیت ها و توانمندی های نظامی در امتداد پشتیبانی از کوشش های سیاسی و بین المللی دولت مردمی و روبرو شدن با کشورهای غربی و هم راستایی دیپلماسی دفاعی با دیپلماسی سیاسی، شبیه سازی محیط رزم واقعی و اجرای بخشهایی از طرح های عملیاتی و اطمینان از کفایت طرح های موجود، افزایش هماهنگی بین نیروهای چهارگانه ارتش و قرارگاه پدافند هوایی در اجرای عملیات مشترک و هم افزایی در قدرت تهاجمی تدافعی جمهوری اسلامی ایران، شبکه سازی مراکز فرماندهی و کنترل قرارگاه های تابعه و هدایت تمرکزی عملیات با محوریت قرارگاه ذوالفقار ارتش و پیشرفت آمادگی و کارآیی قرارگاه ها و مراکز کنترل و فرماندهی ثانویه و متحرک و افزایش سرعت عمل و تحرک این مراکز را می توان از دیگر اهداف رزمایش برشمرد.
البته انتقال دانش و تجربه به نسل جوان در محیط واقعی عملیات در امتداد همتاسازی نیرو انسانی مورد نیاز برای تصدی مسئولیت در رده های مختلف، بهره برداری حداکثری قسمتی از قابلیت های موجود در عرصه پهپاد ارتش در عملیات مراقبت، شناسایی، شناسایی رزمی پشتیبانی رزمی جنگال و جمع آوری و عبور از لایه های پدافندی و تهاجم به اهداف دوردست، شبکه سازی سامانه های جنگال ی، تاکتیکی و استقراری و بهره برداری مناسب از این سامانه ها در عملیات رزمی و اطلاعاتی، ارزیابی میزان ادامه پایداری و امنیت شبکه های ارتباطی در وضعیت متعارف و غیرمتعارف و ارزیابی سرعت عمل، چالاکی، دقت و قدرت تخریب سامانه های موشکی ساحل پایه، دریا پایه و هوا پایه نیز از اهداف مهم رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۳ است.
رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۳ یک رزمایش مشترک میان چهار نیروی ارتش جمهوری اسلامی ایران بود و برگزاری رزمایش هایی از این دست ترکیب توان و قدرت توپخانه های نیروی زمینی، نیروی دریایی و نیروی پدافند در پشتیبانی آتش از نیروهای عمل کننده، افزایش حجم آتش و قدرت تخریب آنها در روبرو شدن با دشمن را در پی داشته و سبب هماهنگی بالاتر از پیش نیروها در روبرو شدن با دشمنان می شود.
۱۰- رزمایش پیامبر اعظم (ص) ۱۹
رزمایش پیامبر اعظم (ص) ۱۹، که توسط نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی طراحی و در چند مرحله و در جغرافیای متفاوت کشور ما در ضمن سال ۱۴۰۳ اجرا شد، به عنوان بزرگترین رزمایش عملیاتی این نیرو در منطقه جنوب غرب ایران، با حضور فرماندهان سطح بالای نیروهای مسلح، ازجمله سرلشکر محمد باقری، رییس ستاد کل نیروهای مسلح، و سرلشکر حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، انجام شده است.
مرحله دوم این رزمایش، که از روز سه شنبه ۲۹ بهمن شروع شد و در روز چهارشنبه با حضور فرماندهان عالی رتبه نیروهای مسلح ادامه یافت، به آزمایش و ارزیابی ظرفیتهای مختلف نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پرداخته شد. این مرحله شامل مراحل عملیاتی مختلفی بوده که خصوصاً به آزمایش تجهیزات پیشرفته، تاکتیک های جدید و هماهنگی بین یگان های مختلف اختصاص داشت.
در این گزارش به بررسی دقیق ساختار رزمایش، نقش یگان های مختلف، تجهیزات استفاده شده، خاصیت ها و قابلیت های آنها، نظرات فرماندهان و اهداف عمده این رزمایش می پردازیم.
۱۱- رزمایش اقتدار پدافند هوایی ۱۴۰۳
در ادامه سلسله رزمایش های برگزار شده نیروهای مسلح، مرحله دوم رزمایش اقتدار پدافند هوایی ۱۴۰۳ از بامدادان سه شنبه ۱۶ بهمن ماه با محوریت نیروی پدافند هوایی ارتش در جنوب و مرکز ایران شروع شد و براساس اعلام مسئولان ارتش در این رزمایش، انواع سامانه های موشکی، توپخانه ای، راداری، شنود الکترونیکی و سیگنالی، اطلاعات و شناسایی و دیده بانی تحت هدایت شبکه یکپارچه پدافند هوایی کشور در به اجرای ماموریت پرداختند.
در این رزمایش که با هدایت شبکه یکپارچه پدافند هوایی کشور در مناطقی از جنوب غرب و مرکز کشور انجام شد عملیات کشف، شناسایی، رهگیری، درگیری و انهدام اهداف متخاصم دشمن به انجام رسید. در این مرحله از رزمایش نیروی پدافند هوایی ارتش با استفاده از تجهیزات راداری بومی و شبکه دیده بانی گسترش یافته در منطقه عمومی رزمایش نسبت به کشف و شناسایی اهداف حمله ور اقدام نمود.
مراکز فرماندهی و کنترل در این رزمایش با استفاده از سامانه های راداری اکتیو و پسیو پیشرفته و بومی و با استفاده از پایش سیگنالی و الکترواپتیک، عملیات پایش منطقه رزمایش را انجام می دهند و بمحض کشف هدف متخاصم با استفاده از سامانه های هوشمند فرماندهی و کنترل، سامانه پدافندی متناسب با اهداف متخاصم را برای مقابله وارد مدار عملیاتی می کنند.
۱۲- رزمایش امنیتی تهاجمی و متحرک نیروی زمینی ارتش
در روزهای یک شنبه ۳۰ دی ماه اولین مرحله رزمایش امنیتی تهاجمی متحرک نیروی زمینی ارتش در منطقه عمومی شمال شرق کشور شروع شد که اجرای این رزمایش برعهده قرارگاه منطقه ای شمال شرق نزاجا قرار گرفت و در این راستا، سازمان رزمی متشکل از یگان مخصوص واکنش سریع از مرکز و یگان های توپخانه، هوانیروز و هماهنگی با نیروی هوایی ارتش برای اجرای موفق این رزمایش به وجود آمد. بمنظور پیشرفت توان رزم، نمایش قدرت تسلیحات و ادوات جدید، رزمایش امنیتی تهاجمی و متحرک نیروی زمینی ارتش با حضور یگان های توپخانه، زرهی، هوانیروز، پهپاد، جنگال و گروه موشکی ۸۴۰ نیروی زمینی ارتش و سایر یگان های پشتیبانی کننده، به مدت دو روز در منطقه عمومی تربت جام برگزار گردید.
در این رزمایش از تجهیزات تازه ملحق شده به این نیروی از جمله، راکت اندازهای «فجر ۵» با برد بالاتر از ۱۱۰ کیلومتر، پرواز مداوم و بدون توقف انواع پهپادهای شناسایی، انهدامی، رزمی و مراقبی نزاجا، به کارگیری انواع بمب های دقیق زن «قائم» و موشک های نقطه زن «الماس»، استفاده از انواع موشک های هوشمند fire & forget و نیز توسعه و بروزرسانی روبات های رزمی نیروی زمینی ارتش در حیطه جابجایی تجهیزات نیروهای خودی و انهدام مهمات و ادوات دشمن استفاده شد.
این رزمایش ازجمله طرح هایی است که پیش تر از طرف نیروی زمینی ارتش تمرین شده است و بنا به دستور باید در حداقل زمان ممکن به انجام می رسید که انتقال و جابه جایی نیروها به نزدیک ترین نقطه به مرز شمال شرق کشور، با هماهنگی بین نیروی هوایی ارتش و هواپیمایی نیروی زمینی ارتش به سهولت و سرعت و با عنایت به اصل تحرک که سرلوحه اقدامات نیروی زمینی است، انجام شد.
همچنین برابر برنامه ریزی های صورت گرفته، در شب نخست عملیات، بحث ربایش تروریست ها از طرف تیپ مخصوص نیروی واکنش سریع، بمنظور اخذ، تخلیه و تکمیل اطلاعات از دیگر سرکردگان گروهک های تروریستی، انجام و عملیات پرواز در شب در عمق خاک دشمن نیز با همکاری و همراهی یگان هوانیروز ارتش صورت پذیرفت.
۱۳- رزمایش مشترک اقتدار ۱۴۰۳
رزمایش مشترک اقتدار با همکاری نیروی پدافند هوایی ارتش و نیروی هوا فضای سپاه و قرارگاه مشترک پدافند هوایی کشور برگزار گردید. اجرای اولین مرحله رزمایش مشترک اقتدار در حلقه پدافند هوایی مرکز هسته ای نطنز دوین بخش از سلسله رزمایش های نیروهای مسلح در هفته گذشته بود که با دستور امیر سرتیپ «قادر رحیم زاده» فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) بود.
در این مرحله از رزمایش، یگان های پدافند هوایی نیروی هوافضای سپاهِ پاسداران، برای دفاع نقطه ای از سایت هسته ای شهید احمدی روشن، با انبوهی از تهدیدات هوایی در وضعیت سخت جنگالی، دفاع جامع را انجام داند که این رزمایش نیز دارای خاصیت ها و ابعاد مختلفی بود که در جای خود قابل بررسی و تحلیل است، البته در این رزمایش چند موفقیت در عرصه پدافندی نیز به نمایش گذاشته شد.
۱۴- رزمایش بزرگ فرهنگی-رزمی ۱۱۰ هزار نفری «راهیان قدس»
رزمایش بزرگ فرهنگی-رزمی ۱۱۰ هزار نفری «راهیان قدس» در ایام میانی دی ماه با حضور بسیجیان پایتخت، جهادگران، اعضاء گردان های امام حسین (ع)، گردان بیت المقدس، گردان امام علی (ع) و همین طور گردان های فاتحین به همت سپاه محمد رسول الله (ص) تهران بزرگ و در قالب رزمایش اقتدار پیامبر اعظم ۱۹ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برگزار گردید.
در این رزمایش علاوه بر نمایش ادوات و تجهیزات دفاعی، رزمایش بزرگ توزیع ۱۱۰ هزار بسته معیشتی و ۶۷۰ سری جهیزیه و تعداد قابل توجهی لوازم التحریر نیز در تهران در قالب کمک مومنانه انجام شد که توسط مردم مؤمن، خیرین و پایگاه های مقاومت بسیج جمع آوری شده و در بین مردم آبرومند و عزتمند تهران توزیع خواهد شد.
هدف رزمایش راهیان قدس که پیام آن آمادگی جامع بسیجیان برای روبرو شدن با هر تهدید است، نشان دادن سطح آمادگی، انسجام و مهارت های حرفه ای بسیجیان در امداد و نجات، دفاع از کوی و برزن و روبرو شدن با عملیات های تروریستی بود.
در این رزمایش، بسیجیان از سه راه تهرانپارس تا چهارراه ولی عصر (عج) با حفظ انسجام سازمانی آمادگی خودرا برای اجرای فرامین فرمانده معظم کل قوا اعلام نمودند.
منبع: namna.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب