چرا دفعات رؤیت پلنگ در کشور بیشتر شده است؟
به گزارش خبرگزاری نام، به دنبال افزایش انتشار خبرهایی در رابطه با مشاهده پلنگ در کشور، کارشناس دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست اظهار داشت: این مورد بستگی به نوع منطقه ای دارد که پلنگ در آن رویت شده است. مشاهده بیشتر آن در مناطق مسکونی نشانه وجود تعارض و دیدن این گونه در مناطق حفاظت شده به منزله افزایش جمعیت آن هاست.
مرضیه موسوی در گفت و گو با ایسنا در رابطه با آمار پلنگ در ایران اظهارکرد: متأسفانه آمار دقیقی از جمعیت پلنگ در کشور نداریم چونکه آماربرداری حیوانات گوشتخوار مانند پلنگ مانند علفخواران نیست که بتوان از راه سرشماری آمار آنها را به دست آورد. آنها در قلمرو وسیع حرکت می کنند و رفتار گونه طوری نیست که با چشم به سادگی قابل رویت باشد و تنها در زمان های خاصی از زیستگاه خارج می شود.
وی افزود: رویت پلنگ نیازمند برخورداری از تجهیزات خاصی مانند دوربین های تله ای است. بعنوان مثال حدود ۳۰ تا ۴۰ دوربین در منطقه ای باید کار گذاشته شود تا به صورت سیستماتیک زیستگاه را پوشش دهد.
این کارشناس دفتر حفاظت حیات وحش سازمان محیط زیست در رابطه با زیستگاه اصلی پلنگ در ایران اظهار داشت: زیستگاه اصلی پلنگ کوهستان و غذای اصلی آن کل و بز است. زمانیکه وضعیت طعمه خوب اشد، جمعیت پلنگ هم افزایش خواهد یافت البته پلنگ در نقاط مختلف ایران دیده می شود چون گونه ای منعطف است این در حالیست که زیستگاه یوزپلنگ مناطق دشتی است و بیشتر فلات مرکزی ایران را پوشش می دهد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا افزایش تعداد دفعات رویت پلنگ به معنای افزایش جمعیت است؟ توضیح داد: این مورد بستگی به نوع منطقه ای دارد که پلنگ در آن رویت شده است. اگر این گونه بیشتر در اطراف مناطق مسکونی مانند روستا مشاهده شود، نشاندهنده وجود تعارض بین انسان و پلنگ است. زمانیکه گونه ای به دلایلی مانند کمبود طعمه از زیستگاه خود خارج و به مناطق مسکونی نزدیک می شود، امکان رویت آن بیشتر می شود.
این کارشناس دفتر حفاظت حیات وحش سازمان محیط زیست افزود: گاهی اوقات پلنگ پیر شده است. در این شرایط توان شکار طعمه قوی را ندارد ازاین رو امکان دارد به زیستگاه های انسانی نزدیک شود.
وی تصریح کرد: احتمال نزدیک شدن مداوم پلنگ به مناطق مسکونی برای شکار خیلی کم است. در صورت رویت حضور پلنگ در چنین مناطقی، وجود گونه گزارش می شود و ماموران سازمان محیط زیست مبادرت به زنده گیری آن می کنند.
موسوی افزود: هم اکنون خیلی از ادارات محیط زیست استان ها برای کاهش تعارض پلنگ و انسان، مبادرت به آموزش جوامع محلی و برگزاری کارگاه ها در مناطقی می کنند که تعارض در آنها زیاد است تا مردم آگاه شوند در صورت رویت پلنگ چگونه باید رفتار کنند تا از تعارض جلوگیری شود.
این کارشناس دفتر حفاظت حیات وحش سازمان محیط زیست اضافه کرد: همچون ادارات کل محیط زیست فعال در این حوزه میتوان به اداره کل محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد اشاره نمود. بعضی از استان ها هم با عنایت به قراردادهایی خود و اعتباری که سازمان محیط زیست برای آنها تأمین می کنند، کارهای آموزشی را برای مردم محلی انجام می دهند.
موسوی ضمن اشاره به آموزش نحوه مدیریت پسماند به مردم محلی اظهار داشت: وقتی پسماند در روستا در دسترس باشد، حیوانات وحشی امکان دارد به این مکان نزدیک شوند. در شهرها هم شهرداری ها باید پسماندها را مدیریت کنند تا از تجمع حیوانات وحشی مانند گرگ در محل پسماند جلوگیری شود.
وی با اشاره به اینکه رویت و ثبت بیشتر پلنگ در مناطق حفاظت شده به منزله روند افزایشی این گونه است، اظهار داشت: جمعیت پلنگ در بعضی مناطق حفاظت شده افزایش پیدا کرده است. همچون آنها میتوان به پارک های ملی گلستان، تندوره، تنگ صیاد و دنا اشاره نمود که نشاندهنده حفاظت فیزیکی مطلوب و جمعیت خوب طعمه در این مناطق است.
موسوی در انتها ضمن اشاره به نقش تلفن های همراه در ثبت بیشتر رویت پلنگ اظهار داشت: پلنگ قبلاً هم در بعضی مناطق وجود داشت حتی اگر ثبت نشده باشند. یکی از علل ثبت نشدن آنها کمبود امکانات بود این در حالیست که هم اکنون هر فردی تلفن همراه دارند و محیطبانان هم این وسیله را دارند و مبادرت به انتشار تصاویر پلنگ در فضای مجازی می کنند و مردم این تصاویر را می بینند ازاین رو یکی از علل افزایش ثبت بیشتر رویت پلنگ، پیشرفت گوشیهای تلفن همراه می باشد.
منبع: namna.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب