دلیل تاخیر آمریکا در پاسخ به ایران چیست؟

دلیل تاخیر آمریکا در پاسخ به ایران چیست؟

خبرگزاری نام: هفته گذشته ایران جمع بندی نهایی خود درباره ی متن پیش نویس توافق احیای برجام را به هماهنگ کننده مذاکرات هسته ای تحویل داد تا آمریکا بعد از بررسی، پاسخ خودرا به آن بدهد، اما از زمان دریافت این پاسخ تا امروز شاهد موضع گیری متناقض مقامات و رسانه های گروهی این کشورها بوده ایم.


به گزارش خبرگزاری نام به نقل از ایسنا، مقامات ایران بر این نظرند که پاسخ شان به ایده های جوزپ بورل رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و آن چه امروز به عنوان متن پیش نویس توافق مشخص شده است، راهگشاست.
پس از دریافت جمع بندی ایران از طرف اتحادیه اروپا، مقامات اروپایی و نیز فرانسوی واکنش مثبت و رو به جلویی درباره ی جمع بندی نهایی ایران داشتند و گاهی عنوان کردند که پیشنهادات ایران "منطقی"، "سازنده" و "دلگرم کننده" است.
بر اساس آنچه رسانه های غربی به نقل از مقامات اروپایی و غربی اعلام کردند، جمع بندی ایران بیشتر روی مسایل باقی مانده در رابطه با تحریم ها و تضمین ها بر سر تعاملات اقتصادی متمرکز است و درباره ی سوالات باقی مانده میان ایران و آژانس، تهران پیشنهاد جدیدی مطرح نکرده است به این معنا که آنچه در پیش نویس تفاهم شده را قبول دارد.
مقامات آمریکایی اما در این یک هفته فقط به این موضع گیری پرداختند که درحال بررسی جمع بندی ایران هستند هر چند که منابع غیررسمی و رسانه های این کشور خواست و اهداف آمریکا در این رابطه را دنبال می کنند.
در عین حال موضع گیری منابع غیررسمی اروپایی و غربی در ساعات و روز نخست دریافت جمع بندی ایران، آنقدر مثبت بود که تصور می شد این مواضع در هماهنگی با آمریکا مطرح است و دیگر مانعی بر سر نهایی کردن توافق وجود ندارد.
اما، بعد از چند روز و در صورتیکه آمریکا اعلام نموده بود همچنان درحال بررسی پاسخ ایران است، بر خلاف رویکردها و موضع گیری های اولیه اروپایی ها، رسانه های غربی رویکرد متناقض در پیش گرفتند و صحنه به یک باره تغییر نمود و این رسانه ها به نقل از مقام های غربی، مدعی شدند که "موفقیت مذاکرات به "انعطاف" ایران بستگی دارد، در صورتیکه همین رسانه ها تا چند روز پیش پاسخ ایران را "سازنده" توصیف کرده بودند!

ایران هیچ خواسته تازه ای همچون دریافت غرامت در دستور کار ندارد
آنها کار را به جایی کشاندند که گزارش دروغ منتشر نمودند و مدعی شدند ایران درخواست دریافت غرامت بابت خروج آمریکا از برجام و ضررهای اقتصادی وارد شده به ایران در پی این اقدام مطرح کرده است. هر چند درخواست ایران برای دریافت غرامت امری منطقی است و در چند سال اخیر بارها از طرف مقامات کشورمان مطرح شده اما در این مرحله از مذاکرات، ایران هیچ خواسته تازه ای همچون دریافت غرامت را در دستور کارش قرار نداده است و در پاسخ اخیر خود به طرف های مقابل هم چنین موضوعی طرح نشده است.
ایران پیشنهادهای اصلاحی را برای چند موضوع باقی مانده مطرح و راهکارهایی ارائه کرده است که قسمتی از این راه حل ها نیز قبل تر از طرف طرف مقابل مورد حمایت و تفاهم قرار گرفته است. بدین جهت پیشنهادات اصلاحی ایران به هیچ عنوان مانع توافق یا خارج از مذاکرات انجام شده نبوده و نیست.
از طرفی مقامات اسراییلی بالاخره سکوت شان را درباره ی تحولات اخیر در بحث برجام شکستند و همانطور که افکار عمومی انتظار داشت تلاش کردند تا فضای اختلاف و دوگانگی را میان ایران و آمریکا ایجاد کنند.
یائیر لاپید، نخست وزیر رژیم صهیونیستی با ارسال پیامی به کاخ سفید گفته است که متن پیش نویس توافق با معیارها و خطوط قرمز آمریکا هم خوانی ندارد و آنچه در متن پیش نویس آمده است را به صورتی امتیاز دهی بیش از اندازه به ایران می داند. هرچند این اظهارات نخست وزیر اسراییل با پاسخ مقامات وزارت خارجه آمریکا مواجه گردید و تلاش شد نشان داده شود که مخالفت اسراییل تاثیر در تلاش دولت بایدن برای احیای برجام ندارد اما روشن است که فضای مثبت به وجود آمده طی دو هفته گذشته پس از بازگشت طرف ها به پایتخت هایشان با اظهارات و موضع گیری های متناقض و دخالت مقامات اسراییلی، به سمت فضایی مه آلود و مبهم پیش می رود و این تحولات اتفاق نیفتاده است جز در سایه تاخیر آمریکا در پاسخ به جمع بندی ایران.
ایران حتی در ارتباط با موضوع تبادل زندانیان ایرانی و آمریکایی موضع شفاف و صریحی داشته است.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان هفته گذشته در این رابطه اشاره کرد: ایران مستقل از برجام بارها از کانالهای مختلف آمادگی خودرا برای پرداختن به مساله زندانیان به طرف آمریکایی اعلام نموده است و آماده ایم با اجرای توافق احیای برجام ایرانیان بی گناه که به خاطر اتهامات واهی نقض تحریم های ظالمانه و غیرقانونی قربانی بی عدالتی نظام قضایی آمریکا شده اند را آزاد نماییم.

تبادل زندانیان؛ احتمالاً چهار در مقابل چهار
در همین رابطه خبرنگار ایسنا نیز اطلاع یافت که موضوع تبادل چهار زندانی ایرانی در مقابل چهار آمریکایی که در ایران زندانی هستند، مورد بررسی است.
با وجود رویکرد مثبت ایران در موضوع تبادل زندانیان اما آمریکایی ها هم چنان به اقدامات تبلیغاتی و موضع گیری های بیهوده می پردازند.
کاظم غریب آبادی معاون امور بین الملل قوه قضاییه هفته گذشته در توییتی نوشت: آمریکا ده ها تن از ایرانیان بی گناه را به بهانه دور زدن تحریم های ظالمانه و غیرانسانی بازداشت کرده است.
وی گفته است، آقایان سرهنگ پور و عطار کاشانی دو نفر از بازداشت شدگان اخیر هستند که باید هر چه سریع تر آزاد شوند.
البته غریب آبادی در این توییت اشاره نکرده است که این دو نفر ایرانی، دو نفر از چهار نفر مدنظر ایران هستند یا خیر.
برخی بر این نظرند، ادامه روند طولانی شدن پاسخ آمریکا به ایران، ورود اسراییل به فضا و دخالت در روند مذاکرات و متن پیش نویس و موضع گیری های متناقض، یا کوشش برای فرافکنی بر روی پیشنهادات اصلاحی ایران در متن پیش نویس، همانطور که بارها از طرف مقامات ایرانی اعلام شده است، جدیت و اراده آمریکا برای رسیدن به توافق و بازگشت به برجام را زیر سوال می برد و اگر آمریکا به دنبال راه یا بهانه ای برای فرار از توافق و بازگشت به برجام است، نمی تواند با این اقدامات فرار و مقصر بودنش در این پروسه را پنهان یا وارونه جلوه دهد.




منبع:

1401/05/29
10:33:47
0.0 / 5
681
تگهای خبر: اتهام , بازداشت , دولت , زندان
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
Namna خبرگزاری نام
خبرگزاری نام