افزایش نرخ باسوادی به ۹۵ درصد پس از انقلاب

افزایش نرخ باسوادی به ۹۵ درصد پس از انقلاب

خبرگزاری نام: «نهضت سوادآموزی» نهادی که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در امتداد کاهش بی سوادی و پیشرفت سطح آگاهی عمومی در کشور روی کار آمد نقش برجسته ی در کاهش شکاف باسوادی میان زنان و مردان در مناطق شهری و روستایی ایفا کند چونکه قبل از انقلاب نرخ باسوادی گروه سنی 10 تا 49 سال در مناطق شهری حدود 68.3 درصد و در مناطق روستایی حدود 28.8 درصد بود که این آمار سال قبل به 97.7 و 94.4 درصد به ترتیب در مناطق یاد شده بالا رفته است.


به گزارش خبرگزاری نام به نقل از ایسنا، یک سال بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و باتوجه به اهمیت و ضرورت سوادآموزی، به فرمان امام خمینی(ره)، نهضت سوادآموزی با هدف با سواد کردن افراد بی سواد کشور تشکیل شد که یکی از دستاوردهای مهم ایران پس از انقلاب اسلامی بشمار می رود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، رهبر انقلاب طی پیامی، اقشار مردم را به مبارزه فراگیر با بیسوادی فراخواند و همین طور از مسئولان و آموزش وپرورش خواست با تمام امکانات بی سوادی را ریشه کن کنند که در امتداد این فرمان، سازمان نهضت سوادآموزی تأسیس شد.
در طول سالیان ۱۳۵۸ تا ۱۳۶۱ بعد از صدور فرمان تاریخی حضرت امام(ره)، این نهاد عهده دار تشکیل کلاس های سوادآموزی بود. در سال ۱۳۶۳ با هدف تقویت و توسعه برنامه های مبارزه با بی سوادی در کشور اساسنامه سازمان در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید که در آن وظیفه اصلی نهضت، آموزش بزرگسالان در حد خواندن، نوشتن و آموختن حساب با بهره گیری از ابزارهای هنری و تشویق و تشویق بی سوادان و کم سوادان در یادگیری بیشتر جمعیت بی سواد کشور تعیین شد.
از سال ۱۳۶۳ تا سال ۱۳۸۰ این سازمان به عنوان سازمانی وابسته به آموزش و پرورش بصورت متمرکز کارهای سواد آموزی را سیاست گذاری، برنامه ریزی، راهبری و نظارت کرد.
سازمان نهضت سوادآموزی از بدو تأسیس تا سال ۱۳۶۸ مشتمل بر دو دوره آموزشی به اسامی مقدماتی و تکمیلی بوده است و از سال ۱۳۶۸ تا سال ۱۳۸۹ با سه دوره مقدماتی، تکمیلی و پایانی ادامه فعالیت داد.


البته سازمان در برای کمک به آموزش وپرورش در مسدود کردن مبادی ورودی بی سوادی از سال ۱۳۶۵ با آموزش خردسالان لازم التعلیم بازمانده از تحصیل تا سال ۱۳۷۸ بالاتر از ۱.۵ میلیون کودک در سن ۶ تا ۱۰ ساله را در مناطق محروم و روستایی کشور تحت پوشش کارهای خود قرار داد.
طبق سرشماری سال ۱۳۵۵، نرخ باسوادی در کشور حدود ۴۸ درصد بود که با انجام برنامه های گسترده همچون برگزاری کلاس های سوادآموزی در مناطق مختلف کشور در راستای آموزش بزرگسالان و کاهش بی سوادی این رقم در سال قبل به حدود ۹۶ رسید.
طبق آمارهای سازمان نهضت سوادآموزی قبل از انقلاب نرخ باسوادی گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال در مناطق شهری حدود ۶۸.۳ درصد و در مناطق روستایی حدود ۲۸.۸ درصد بود در صورتیکه این آمار سال قبل به ۹۷.۷ و ۹۴.۴ درصد رسید که نشان میدهد این سازمان به ویژه در مناطق روستایی خوب عمل کرده است.
باید توجه داشت که باسوادی تأثیر قابل توجهی در توانمندسازی زنان داشته است. سوادآموزی به زنان این امکان را داده که مهارت های ارتباطی و مدیریتی خودرا ارتقاء داده و در حوزه های مختلف اجتماعی و اقتصادی نقش آفرینی کنند. طبق آمارهای سرشماری در سال ۱۳۵۵ نرخ باسوادی رده سنی ۱۰ تا ۴۹ سال در زنان ۳۵.۵ و در مردان ۶۱.۷ بوده در صورتیکه این عدد سال قبل و بر طبق برآورد مرکز آمار به ۹۶.۱ و ۹۷.۸ درصد رسیده است که نشان از کاهش شکاف آموزشی بین زنان و مردان داشته است.



از اهداف سازمان نهضت سوادآموزی می توان به آموزش بزرگسالان در حد خواندن، نوشتن، آموختن حساب و رو خوانی قرآن مجید، تربیت و بالا بردن سطح فرهنگ و نشر فرهنگ اسلامی مناسب با سوادآموزان در محدوده ضوابط نهضت سوادآموزی، تهیه مواد خواندنی لازم با بهره گیری از متخصصین متعهد و تدوین برنامه و تهیه مواد آموزشی و کمک آموزشی منطبق با فرهنگ اسلامی، ایجاد اشتیاق در بی سوادان بوسیله مادی و معنوی جهت شرکت در کلاس های نهضت سوادآموزی و تشویق اعضاء نهضت و آموزشیاران و بی سوادان و سایر افرادی که به نحوی از با نهضت همکاری دارند، غنی سازی محیط زندگی کم سوادان با مواد آموزشی ساده نویسی شده در حوزه های مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، بهداشتی، دینی، استفاده از فن آوری نوین روز در آموزش بی سوادان و کم سوادان، آموزش مهارت های اساسی زندگی و شغلی مخاطبان سوادآموزی اشاره نمود که همگی به صورتی در راستای فرامین رهبر انقلاب است.
در مجموع، حدود ۱۱ میلیون نفر در ۴۵ سال قبل توسط سازمان نهضت سوادآموزی باسواد شده اند که نشان دهنده تأثیرگذاری بالای این سازمان در پایین آوردن نرخ بی سوادی کشور است.


به گزارش خبرگزاری نام به نقل از ایسنا، سواد در ابتدا به مفهوم توانایی خواندن و نوشتن به زبان مادری بود و سپس به آشنایی با زبان خارجی و کاربرد آن رسید. حال آنکه ۱۲ مهارت به آموختن سواد اضافه شده تا جایی که در زندگی امروز، علاوه بر این، سواد به مفهوم توانایی حل مشکلات زندگی است؛ افراد باید بتوانند مشکلات زندگی خودرا حل کنند که همان معنای جدیدی از سواد است که ایران نیز در کوشش برای دستیابی آحاد مردم به آنست.




منبع:

1403/11/15
12:05:45
0.0 / 5
33
تگهای خبر: آموزش , برنامه , متخصص , مجلس
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲
Namna خبرگزاری نام
خبرگزاری نام