گزارش خبرگزاری نام؛
امضای 21 سندهمکاری حاصل سفر به قاره فرصت ها
خبرگزاری نام: دولت سیزدهم سیاست خارجی خودرا برمبنای بسط و توسعه روابط با کشورها و همین طور احیا فرصت های تجاری-سیاسی قرار داده است.
خبرگزاری مهر، گروه سیاست – نفیسه عبدالهی: «قاره فرصت ها» مقصد جدید سفر دولت سیزدهم برای تقویت روابط با کشورهای دوست و همسو بود.
یکی از مناطقی که از شروع پیروزی انقلاب اسلامی جایگاه خاصی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران پیدا کرد، قاره پهناور آفریقا بود؛ از ین جهت، روابط سیاسی، فرهنگی و اقتصادی با کشورهای قاره آفریقا جزو اولویت های سیاست خارجی کشور قرار گرفت و بر همکاری با کشورهای آفریقایی اضافه گردید.
آفریقا، مجموعه ای از کشورهای درحال توسعه با درجات پیشرفت و توسعه متفاوت می باشد. این قاره در کنار ظرفیتهای سیاسی و فرهنگی، سرزمینی غنی از نظر مواد خام و معدنی، استعدادهای بسیار کشاورزی، ظرفیتهای اقتصادی و اجتماعی فراوان، بازار بکر و گسترده، نیروی کار ارزان و بدون چالش های مربوط به اتحادیه کارگری است؛ همین طور مورد توجه جدی قدرت های اقتصادی غرب و مقصد برنامه های میان و بلندمدت قدرت های اقتصادی میانی (چین، هند، برزیل، آفریقای جنوبی و…) و اولویتی مهم در سیاست خارجی این کشورها به حساب می آید.
دولت جمهوری اسلامی ایران هم سیاست خارجی خودرا در آن قاره برمبنای بسط و توسعه روابط با کشورهای آفریقا قرار داده است.
حجت الاسلام سیدابراهیم رئیسی بامدادان چهارشنبه، ۲۱ تیر با بدرقه رسمی محمد مخبر، معاون اول رییس جمهور و با حضور حجت الاسلام والمسلمین محسن قمی، معاون بین الملل دفتر مقام معظم رهبری و تعدادی از اعضای کابینه به دعوت رسمی رییس جمهور کنیا، تهران را به مقصد نایروبی، پایتخت این کشور، ترک کرد.
سفر رییس جمهور ایران اسلامی که اولین سفر یک مقام عالی رتبه ایران بعد از ۱۱ سال به حساب می آید، به دعوت رسمی رؤسای دولت های کنیا، اوگاندا و زیمبابوه و بمنظور تقویت روابط با کشورهای دوست و همسو انجام شد.
وزرای امور خارجه، بهداشت و درمان و جهاد کشاورزی و معاون علمی و فناوری رییس جمهور و مسئولان برخی دستگاه های اجرائی، رییس جمهور را در این سفر دوره ای همراهی کردند.
رئیسی قبل از عزیمت به قاره سیاه در سخنانی اظهار داشت: با عنایت به ثروت عظیم، منابع طبیعی و معدنی که امروز در آفریقا وجود دارد و با عنایت به استعدادهای بسیاری که در این قاره شاهد آن هستیم؛ می توان آنها را با ظرفیتهای جمهوری اسلامی ایران، تبادل کرد.
وی ضمن اشاره به اهمیت برقراری روابط با کشورهای آفریقایی اظهار داشت: این کشورها برای کار با جمهوری اسلامی ایران بسیار علاقمند هستند و برای آن آمادگی دارند. تعدادی از کسانی که در آفریقا حضور پیدا می کنند نگاه استثماری دارند ولی نگاه ما کرامت انسانی است.
رئیس جمهور اشاره کرد: سهم ما از اقتصاد قاره آفریقا بسیار پایین است، حجم اقتصاد آفریقا ۱۲۰۰ میلیارد دلار است در صورتیکه سهم ما یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار بیشتر نیست.
شلیک ۲۱ گلوله توپ به افتخار رئیسی
اولین مقصد در مسافرت رییس جمهور به آفریقا، کنیا بود. جمهوری کنیا چهل و هفتمین کشور بزرگ دنیا است که در شرق آفریقا قرار دارد. این کشور با تانزانیا، اوگاندا، سودان جنوبی، اتیوپی و سومالی همسایه است و دسترسی مستقیم به اقیانوس هند دارد. این کشور با ۸ استان، ۵۰ میلیون نفر جمعیت دارد.
نایروبی، پایتخت این کشور و دیگر شهرهای مهم آن مومباسا، کیموسو و ناکورو است.
رئیسی بمحض ورود به فرودگاه بین المللی نایروبی، پایتخت کنیا از طرف «آلفرد موتوآ» وزیر خارجه این کشور مورد استقبال قرار گرفت و در ادامه «ویلیام روتو» رییس جمهور کنیا در کاخ ریاست جمهوری از وی استقبال کرد.
همزمان با ورود حجت الاسلام رئیسی به کاخ ریاست جمهوری کنیا، ۲۱ گلوله توپ به افتخار ورود او و هیئت همراه شلیک شد.
امضای ۵ سند همکاری میان ایران و کنیا
پس از برگزاری مراسم استقبال رسمی و معرفی هیأت های عالی رتبه دو کشور به یکدیگر، در حضور رؤسای جمهور دو کشور ۵ سند به امضای هیأت های سیاسی و اقتصادی ایران و کنیا رسید. این اسناد در عرصه های ارتباطات، معدن، شیلات، گردشگری، همکاریهای معدنی و صنعتی، آموزش فنی و حرفه ای و کشاورزی بود که وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و وزیر تعاون و کار و رفاه اجتماعی به نمایندگی از دولت ایران این اسناد را امضا کردند.
افزایش حجم تجارت با آفریقا
سیدابراهیم رئیسی بعد از ملاقات با «ویلیام سامویی روتو»، رییس جمهور کنیا در نشست خبری مشترک با وی اظهار نمود: همکاری جمهوری اسلامی ایران با قاره آفریقا و کنیا ریشه تاریخی دارد.
وی اضافه کرد: قاره آفریقا، قاره ظرفیت ها است و نگاه ما در جمهوری اسلامی ایران به آفریقا، نگاه کشور با استعداد و ظرفیت است.
آغوش باز کنیا برای تجار ایرانی
«ویلیام سامویی روتو» رییس جمهور کنیا نیز در این جلسه خبری در سخنانی ضمن اشاره به قسمتی از توافقات ایران و کنیا عنوان کرد: توافق شده است که ایران کارخانه مونتاژ خودرو در کنیا راه اندازی کند و خودرو های ایرانی را که اسامی سواحیلی نیز بر آنها گذاشته شده را در کنیا تولید نماید.
رونمایی از پهپادهای ایرانی در کنیا
در ادامه برنامه های سفر رییس جمهور به کنیا، بازدید از خانه نوآوری و فناوری ایران در نایروبی هم دستور کار قرار گرفت و در این بازدید، «پهپاد کشاورزی چند منظوره پلیکان» و «پهپاد نقشه برداری درنا» از محصولات شرکت های دانش بنیان ایرانی رونمایی و برای تجاری سازی و صادرات به کنیا معرفی گردید.
گفتنی است، در این مرکز بیش از ۳۵ شرکت دانش بنیان ایرانی محصولات خودرا در عرصه های دارویی، تجهیزات پزشکی، کشاورزی، ساختمانی و معماری معرفی و به کنیا صادر کرده اند.
روز چهارشنبه به وقت محلی، بعد از پایان برنامه های سفر به کنیا، رییس جمهور کشورمان با بدرقه وزیر خارجه این کشور، نایروبی را به مقصد کامپالا پایتخت اوگاندا ترک کرد.
سفر به جمهوری اوگاندا
جمهوری اوگاندا کشوری در شرق آفریقا است که جنگ و شورش داخلی بعد از استقلال، جان خیلی از مردم آنرا گرفت.
اوگاندا دارای صنعت لبنیات بزرگ و رو به رشد و با پتانسیل صادراتی بالا است. با این وجود، مقدار قابل توجهی از شیر تولیدی در این کشور به علت نبود امکانات فرآوری و نگهداری مورد استفاده قرار نمی گیرد. در نتیجه، برای سرمایه گذاری در این بخش، خصوصاً در راه اندازی کارخانه های فرآوری شیر، سردخانه، و کارخانه تولید محصولات لبنی، فرصت قابل توجهی وجود دارد. از جانب دیگر، اوگاندا ظرفیتهای قابل توجهی در تولید انواع مختلف محصولات زراعی، انواع میوه ها، سبزیجات و محصولات پر سودی نظیر قهوه و چای دارد.
این کشور به علت زمینهای حاصلخیز بلااستفاده و ارزان قیمت، منابع آبی فراوان و نیروی کار ارزان دارای موقعیت مناسبی جهت انجام کشت فرا سرزمینی است. همین طور مقامات این کشور بدنبال فاصله گرفتن از کشاورزی سنتی و مکانیزه کردن کشاورزی خود هستند. بنابراین حوزه صادرات ماشین آلات و ادوات کشاورزی و حتی راه اندازی خط تولید این محصولات در اوگاندا از ظرفیت خوبی برخوردار می باشد.
همچنین صادرات تجهیزات پزشکی به این کشور توسط برخی شرکت های ایرانی بصورت محدود صورت می گیرد اما نیازمند حضور جدی تر و گسترده تر در این عرصه هستیم. به ویژه می توان از ظرفیت فعالیت بیمارستان ایران و اوگاندا، تولید شده بوسیله کمک های توسعه ای ایران، جهت معرفی، بازاریابی و فروش دارو و تجهیزات پزشکی استفاده نمود.
رئیس جمهور در ادامه سفر منطقه ای خود به آفریقا، ظهر روز چهارشنبه ۲۱ تیر، در اولین برنامه سفر به اوگاندا، مورد استقبال رسمی «یووری موسونی» رییس جمهور این کشور قرار گرفت. در این مراسم بعد از نواخته شدن سرود ملی دو کشور، دو رییس جمهور بصورت خصوصی ملاقات و گفتگو کردند.
امضای ۴ سند همکاری میان ایران و اوگاندا
در ادامه با برگزاری نشست هیئت های عالی رتبه ایران و اوگاندا به ریاست رؤسای جمهور دو کشور مقامات عالی رتبه آنها ۴ سند همکاری در حوزه های معافیت صدور ویزا، همکاری کشاورزی، تشکیل کمیسیون دائمی مشترک و بیانیه مشترک امضا کردند.
رئیس دولت سیزدهم سپس از مزرعه کشت فرا سرزمینی ایران در اوگاندا بازدید کرد و در جریان اقدامات انجام شده در حوزه توسعه همکاریهای کشاورزی و کشت فرا سرزمینی در این کشور قرار گرفت.
در ادامه رییس قوه مجریه دفتر نوآوری و فناوری ایران در اوگاندا را افتتاح و با بازدید از نمایشگاه محصولات کشاورزی شرکت های دانش بنیان ایرانی در این کشور به نشانه شروع کشت فرا سرزمینی کشورمان یک اصله نهال کاشت.
رئیس جمهور کشورمان بعد از دیدار با مفتی اوگاندا دفتر یاد بود شورای ملی مسلمانان این کشور را امضا کرد و با حضور در مسجد ملی و اقامه نماز جماعت در نشست بین ادیان حاضر شد.
سید ابراهیم رئیسی بعد از پایان سفرش به اوگاندا قبل از ظهر پنجشنبه ۲۲ تیر راهی زیمباوه شد.
سفر به سرزمین ضد آپارتایدی
مناسبات جمهوری اسلامی ایران و زیمبابوه از یک سابقه تاریخی و دوستانه برخوردار می باشد. همزمانی پیروزی انقلاب اسلامی ایران و استقلال زیمبابوه و حمایتی که جمهوری اسلامی ایران از مبارزات ضد استعماری و ضد آپارتایدی از این کشور بعمل آورده است، پشتوانه تعاملات دو کشور است.
زیمبابوه بدلیل تحریم های بین المللی نیازمند سرمایه گذاری خارجی در پروژه های عمرانی است. این کشور همین طور در همه ساختارهای اقتصادی (کشاورزی، صنایع، معادن…) نیازمند بازسازی است. جمهوری اسلامی ایران در این حوزه می تواند از نظر تامین نیروی متخصص، تجهیزات و ارائه خدمات فنی- مهندسی به این کشور مساعدت کند. مزید بر آنکه کالاهای صادراتی (تجاری) ایران از یک مزیت نسبی در زیمبابوه برخوردار می باشد.
زیمبابوه در بُعد صنایع نفت و گاز نیز نیازمند واردات انواع فراورده های نفتی است، ضمن آنکه راه اندازی پالایشگاه در این کشور از دیگر زمینه های همکاری بشمار می آید.
روسیه، چین، ترکیه، رژیم صهیونیستی، هند جزو رقبای ایران در زیمباوه به شمار می آیند ضمن آنکه کشورهای اروپایی به ویژه انگلستان از نفوذ تاریخی در این کشور برخوردار می باشند.
سید ابراهیم رئیسی، رییس جمهوری اسلامی ایران که برای انجام سفری منطقه ای راهی آفریقا شده بود، بعد از سفر به «کنیا» و «اوگاندا»، بامداد پنج شنبه ۲۲ تیر، وارد زیمباوه شده بود و در فرودگاه شهر «هراره» پایتخت «زیمبابوه» مورد استقبال رسمی «امرسون منانگاگوا» رییس جمهور این کشور قرار گرفت.
در فرودگاه هراره علاوه بر حضور مردم زیمبابوه برای استقبال از رئیسی، در حضور رؤسای جمهور دو کشور ایران و زیمبابوه سرود «سلام فرمانده» اجرا شد.
پس از آن رؤسای جمهور دو کشور راهی کاخ ریاست جمهوری زیمبابوه شدند و با یکدیگر بصورت خصوصی گفت و گو کردند.
در ادامه، نشست هیئت های عالی رتبه ایران و زیمباوه به ریاست رؤسای جمهور دو کشور برگزار گردید. در این جلسه رئیسی با اشاره به اینکه سطح روابط تجاری و اقتصادی ایران و زیمبابوه به میزان سطح دوستی و مودت فیمابین نیست، بر اراده جمهوری اسلامی ایران برای توسعه تجارت و همکاری ها در عرصه معدن، صدور خدمات فنی و مهندسی، کشاورزی، دانش و فناوری، تجهیزات پزشکی و دارویی و مبادلات کالاهای تولیدی میان دو کشور تاکید نمود.
امرسون منانگاگوا رییس جمهور زیمبابوه هم در این جلسه ضمن ابراز خرسندی از سفر رئیسی به این کشور، این سفر را در توسعه تعاملات دو کشور بسیار مؤثر دانست و از شرکت های ایرانی جهت استفاده از ظرفیتهای کشورش در عرصه های مختلف صنعت و معدن و کشاورزی دعوت کرد.
امضای ۱۲ سند همکاری میان ایران و زیمباوه
پس از آن مراسم امضای ۱۲ سند وتفاهمنامه همکاری میان ایران و زیمباوه توسط مقامات دو کشور و در حضور رئیسی و منانگاگوا برگزار گردید.
همکاری در حوزه های نفت و انرژی، مخابرات و فناوری اطلاعات، تامین اجتماعی و بیمه، کار و اشتغال، آموزش عالی و علوم و تحقیقات و فناوری، کشاورزی و شیلات، غذایی و دارویی، تامین، توزیع و تولید تجهیزات پزشکی، ایمنی حرفه ای و کاهش لطمه های مربوط به کار، حمایت های اجتماعی و پشتیبانی از کودکان، توانمندسازی افراد معلول و تفاهم نامه همکاری میان شرکت تراکتورسازی ایران و شرکت ماگای زیمبابوه محور اسناد همکاری امضا شده میان جمهوری اسلامی ایران و زیمبابوه بود.
در این مراسم رئیسی در سخنانی با اشاره به اینکه شاید رابطه دوستی ما به آفریقا و زیمبابوه مورد پسند برخی ها نباشد، اظهار داشت: برای ما مهم نیست که کسی این روابط را بپسندند یا نه، بلکه مهم این است که محور این روابط کوشش برای تامین منافع دو ملت و کشور ایران و زیمبابوه است. تاکید ما بر تسریع در اجرای تفاهم نامه ها و اسناد همکاری امضا شده میان دو کشور است تا نتایج آنها در عمل به تامین منافع دو ملت منجر شود.
رئیس جمهوری اسلامی ایران در آخرین برنامه سفر خود به زیمبابوه، با حضور در بنای یادبود مبارزین و قهرمانان استقلال زیمباوه به مقام آنها ادای احترام کرد.
در پایان این سفر رییس دولت سیزدهم با بدرقه رسمی «امرسون منانگاگوا» رییس جمهور زیمباوه، هراره را به مقصد تهران ترک کرد.
آفریقا سرزمین فرصت هاست و نباید مورد غفلت قرار گیرد
رئیس دولت سیزدهم بامدادان جمعه ۲۳ تیر به ایران بازگشت و در فرودگاه مهرآباد تهران با اشاره به اینکه هدف این سفر تقویت عمق راهبردی جمهوری اسلامی ایران بود، اظهار نمود: گسترش ارتباط با کشورهای قاره آفریقا از اهداف این سفر بود؛ چونکه آفریقا قاره فرصت های ارزشمند، منابع سرشار طبیعی، معادن و زمینه ها و استعدادهای فراوان است.
رئیسی همین طور ضمن اشاره به علاقه مندی این کشورها برای خرید محصولات دانش بنیان ایرانی اظهار داشت: تسهیل تامین مواد اولیه و کالاهای اساسی با قیمت مناسب و امکان اجرای طرح کشت فرا سرزمینی در این کشورها از دیگر اهداف این سفر بود که با موفقیت دنبال و توافق شد که به شکل تهاتری و در ازای فروش محصولات و مواد پتروشیمی، کالاهای اساسی مورد نیاز ایران از این کشورها وارد شود.
منبع: خبرگزاری نام
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب