علی اكبر خاجی در گفت وگو با خبرگزاری نام:
مسائل سوریه، نمی تواند بدون حضور ایران حل و فصل شود
به گزارش خبرگزاری نام، مشاور ارشد وزیر امور خارجه در امور ویژه سیاسی با اشاره به اینکه مسائل سوریه به شکلی است که بدون حضور ایران نمی تواند راحت حل و فصل شود، اظهار داشت: شرایط امروز سوریه با شرایط روز گذشته این کشور فرق می کند؛ این شرایط بر روی کارکرد فرمت آستانه نیز تاثیر می گذارد و این فرمت، متناسب با این تحولات، شکل جدید به خود می گیرد.
علی اصغر خاجی، مسئول پرونده یمن، سوریه و لیبی در وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفت و گو با ایسنا ضمن تشریح آخرین تحولات در بحث بحران یمن و تاکید بر این مساله که باید سازمان ملل فعال تر و بی طرفانه تر در حل این بحران حضور و مشارکت داشته باشد، در بحث بحران سوریه نیز با بیان حمایت ضمنی تهران از حضور سوریه در فرمت آستانه در کنار سه کشور روسیه، ترکیه و ایران اظهار داشت: اهتمام می نماییم فرمت آستانه را روزآمد و کارآمدتر و با یک راهبرد مناسب مبتنی بر شرایط جدید سوریه به پیش ببریم.
متن گفت وگوی ایسنا با این دیپلمات ارشد و کهنه کار ۶۷ ساله که از فرودین ماه ۱۳۹۸ به عنوان دستیار ارشد وزیر امور خارجه در امور ویژه سیاسی، مسئولیت پیشبرد پرونده های سوریه، یمن و لیبی را در دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران بر عهده دارد به شرح زیر است:
×× وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، بتازگی در جریان سفر به عمان با برخی از اعضای انصارالله همچون «محمد عبدالسلام» سخنگوی انصارالله دیدار و رایزنی داشت و از جانب دیگر عمان نیز کارهایی در مورد حل بحران یمن انجام داده است چنان که در چند وقت اخیر دو بار هیاتی از عمان به یمن برای انجام گفت وگوها جهت تحقق ترک مخاصمه سفر کرده است، هم اکنون شما وضعیت در یمن و تلاشهای ایران و عمان برای برقراری ترک مخاصمه در یمن را چگونه ارزیابی می کنید؟
چرا ترک مخاصمه موقت در یمن تمدید نشد؟
همان طور که می دانید که در طول این مدت تلاشهای زیادی انجام شد که یک ترک مخاصمه موقتی در یمن برقرار شود. انصارالله یک انعطاف نسبتا بالایی از خود نشان داد تا این توافق موقت ترک مخاصمه مورد اجرا قرار بگیرد. طرفین برای اجرای این ترک مخاصمه یک تعهداتی داشتند که باید در ضمن ترک مخاصمه موقت آنرا اجرا می کردند. طرف مقابل انصارالله قسمتی از تعهدات خودرا اجرا نکرد ولی در عین حال این مساله موجب نشد که ترک مخاصمه شکسته شود. سه ماهه ترک مخاصمه اجرا شد و بعد باردیگر تمدید گردید. در طول این مدت مذاکرات انجام شد و انصارالله اصرار کرد به جهت اینکه ما بتوانیم به ترک مخاصمه دایم، برسیم باید مسائل انسانی حل شود، محاصره مردم یمن برداشته شود و حقوق کارکنان دولت شامل لشکری و کشوری بر طبق فهرست ۲۰۱۴ که از پیش از درگیری های یمن بوده پرداخت گردد. اما متاسفانه این اتفاق نیفتد و هرچه اصرار و تلاش شد که این توافق صورت گیرد، این مساله محقق نشد و ترک مخاصمه تمدید نشد. الان وضعیت در یمن به شکلی است که نه صلح برقرار شده و نه جنگ. در حقیقت وضعیت بسیار شکننده و سختی در یمن حاکم است.
حمایت ایران از کوشش های عمان برای ایجاد مصالحه بین انصار الله یمن و ائتلاف عربی
از همان ابتدای وقوع بحران یمن ما تاکید داشتیم که این بحران، راهکار نظامی ندارد و باید بوسیله گفت و گوی سیاسی مشکلات یمن حل شود. ولی دیگرانی بودند که در مقابل می گفتند ما سه ماهه بصورت نظامی و یکطرفه مسائل یمن را حل می نماییم. حالا حدود هفت سال از آن موقع گذشته است و نه فقط مشکل یمن حل نشده است، بلکه مشکل پیچیده تر شده است و ویرانی عظیمی رخ داده شده است. گفته می شود بزرگترین فاجعه انسانی قرن در یمن اتفاق افتاده است، تعداد کشته شدگان و بیماران در یمن بالا است و شاهد عدم وجود دارو و امکانات در این منطقه هستیم. ما معتقدیم در موضوع یمن باید تحریم و محاصره ها برداشته و مسائل انسانی حل شود، مسیر برای یک ترک مخاصمه دایم برقرار شود که بتواند از این وضعیت و بحران پیشگیری کند و جلوی فاجعه بیشتر گرفته شود. عمان تلاش می کند که بتواند بین انصار الله یمن و ائتلاف یک مصالحه برقرار کند. ما همیشه از این تلاشها حمایت کرده ایم و امیدواریم این تلاش ها منجر به نتیجه شود و از هرگونه تلاشی که بتواند در راستای حل مسائل انسانی و برقراری ترک مخاصمه در یمن کمک کننده باشد فرو گذار نیستیم.
×× محمد بن سلمان ولیعهد سعودی بتازگی چندین بار تاکید کرده است که ما آماده حل مسئله یمن و خروج از این بحران هستیم و از جانب دیگر انصارالله نیز شروط خاص خودش را مطرح کرده است همچون این که مشخص شود متجاوز کی بوده، حقوق کارمندان پرداخت گردد باتوجه به این مسائل هم اکنون مانع اصلی برقراری صلح و یا ترک مخاصمه در یمن چیست؟
تاکید انصار الله بر پرداخت حقوق کارمندان در سراسر یمن و خویشتن داری طرف مقابل بحران از انجام این مساله
اگر بخواهیم خوشبیانه نگاه نماییم، مشکل اساسی که در این مرحله موجب شد ترک مخاصمه تمدید نشود، این بود که انصارالله معتقد بود که از درآمدهای محل صدور نفت یمن باید حقوق کارمندان در سراسر یمن پرداخت گردد و طرف مقابل این آمادگی را نداشت که با کلیه کارمندان موافقت کنند و قسمتی از کارمندان حقوق دریافت نمودند. انصارالله می گفتند همه اینها کارمندان است و نمی شود حقوق یک بخش را داد و یک بخش را نداد، این مشکلاتی ایجاد می کرد انصارالله بر مواضع خود ایستادگی کرد و گفت باید کلیه حقوقها پرداخت گردد و طرف مقابل خویشتنداری کرد. الان نقطه ای که اعلام می شود که موجب گسست ترک مخاصمه شده، مسئله پرداخت حقوق کامل کارمندان بر طبق لیستی است که در سال ۲۰۱۴ و پیش از جنگ پرداخت می شد.
××شما تلاشهای سازمان ملل را برای برقراری ترک مخاصمه چطور ارزیابی می کنید؟ باتوجه به اینکه تا حالا چندین بار نماینده سازمان ملل در بحران یمن تغییر کرده است ولی انصارالله همچنان معتقد می باشد فعالیت ها و مواضع نماینده سازمان ملل در امور یمن بیشتر به سمت پشتیبانی از ائتلاف عربی است تا کوشش برای حل بحران یمن ؟
گفتگوی علی اصغر خاجی با "محمد عبدالسلام "مذاکره کننده ارشد دولت نجات ملی یمن
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب