امیرعبداللهیان:

مذاکرات باید نتیجه ملموس داشته باشد

مذاکرات باید نتیجه ملموس داشته باشد

به گزارش خبرگزاری نام وزیر امور خارجه درباره اجلاس عراق اظهار داشت: دولت سیزدهم مذاکره ای را مذاکره می داند که دستاوردهای ملموس در جهت تأمین منافع و حقوق ملت ایران داشته باشد.



به گزارش خبرگزاری نام به نقل از صدا و سیما، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در برنامه گفتگوی ویژه خبری عنوان کرد: ما از هر نشستی که با اهل منطقه و مقامات کشورهای منطقه بخواهد برگزار گردد استقبال می نماییم و مورد توجه ماست اما این که بیگانگان بخواهند در منطقه نقش ایفا کنند به نفع ما و به نفع کشورهای منطقه نیست.
وی اظهار داشت: قرار بود در اجلاس همکاری و مشارکت برای بازسازی و توسعه عراق رئیس جمهور کشورمان حاضر شود اما به علت دعوت نکردن از سوریه و حضور رئیس جمهور فرانسه در این اجلاس؛ من شرکت کردم.
وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه در اجلاس عراق، رئیس جمهور فرانسه دو بار به سمت من آمد اظهار داشت: مکرون اذعان کرد ایران کشور مهمی در منطقه است.
فرانسه علاقه داشت از فرصت اجلاس عراق برای نزدیک شدن به ایران استفاده کند
حسین امیرعبداللهیان اضافه کرد: فرانسه علاقه داشت از فرصت اجلاس عراق برای نزدیک شدن به ایران استفاده نماید و بر این اساس رئیس جمهور این کشور از من دعوت کرد به پاریس سفر کنم و مسائل دو جانبه در این سفر بررسی شود.
وزیر امورخارجه اظهار داشت: حکومت عراق بعد از چالش های جدی با داعش و سیاست های آزمون و خطای آمریکایی ها در این کشور و ویرانی های بسیاری که به عراق تحمیل کردند به دنبال عبور از این مراحل است.
امیرعبداللهیان اضافه کرد: در این اجلاس گفتگوی خوبی با شیخ محمد بن راشد ولیعهد امارات داشتم و وی از نظرات ما درباره توسعه همکاری ها استقبال کرد.
وی اضافه کرد: در مراسم تحلیف رئیس جمهور کشورمان هم سه نماینده از امارات حضور داشتند که بر گسترش گسترش روابط دو جانبه تاکید می کردند.
امیرعبداللهیان اظهار داشت: در زمینه گسترش همکاریهای ایران و دوحه هم با شیخ تمیم امیر قطر گفتگویی انجام دادم.
وزیر امورخارجه اضافه کرد: رئیس جمهور عراق هم در نشست مشترکی که با وی و رئیس جمهور مصر داشتم؛ ایران، عراق و مصر را کشورهای تمدنی و بزرگ خواند که ظرفیت های خوبی برای همکاری دارند.
امیرعبداللهیان با تاکید بر ادامه حمایت قوی ایران از عراق اظهار داشت: حضور بیگانگان و اشغالگران را در منطقه مفید نمی دانیم.
وی با اشاره به اینکه در این اجلاس به جنایت آمریکایی ها در شهادت سردار سلیمانی اشاره کردم اضافه کرد: در این اجلاس بر مسئولیت کاخ سفید برای به عدالت سپردن آمران و عاملان شهادت شهید سلیمانی تاکید کردم.
عدم حضور بشار اسد بدلیل درخواست ماکرون بود
امیرعبداللهیان با اشاره به اینکه بین ایران و عربستان در ماه های گذشته گفتگوهایی انجام شد، اظهار داشت: در اجلاس عراق نمایندگان سعودی با من احوال پرسی کردند و ضمن تبریک اعلام نمودند منتظر استقرار دولت جدید در ایران برای از سر گیری مذاکرات با کشورمان هستند اما در این نشست؛ مذاکره رسمی برای تداوم مذاکرات قبلی با سعودی انجام نشد.
وی اضافه کرد: قرار بود در کنفرانس عراق کشورهای همسایه ازجمله سوریه هم حضور داشته باشند اما در دیداری که رئیس جمهور فرانسه با نخست وزیر عراق داشت، مکرون از نخست وزیر عراق می خواهد این اجلاس در پاریس برگزار گردد اما نخست وزیر عراق اصرار می کند اجلاس در بغداد برگزار گردد و رئیس جمهور فرانسه میهمان خاص آن باشد.
وزیر امورخارجه اظهار داشت: به علت مخالفت فرانسه با حضور رئیس جمهور سوریه، عراقی ها از رئیس جمهور سوریه دعوت نکردند.
امیرعبداللهیان با اشاره به اینکه از حضور بشار اسد در این اجلاس حمایت و آنرا به طرف عراقی سفارش کردیم اضافه کرد: به علت حضور نداشتن مقامات سوری این اجلاس به جای اجلاس همسایگان به اجلاس همکاری و مشارکت برای بازسازی و توسعه عراق تغییر نام پیدا کرد.
وی اظهار داشت: برای ما قابل قبول نبود کشور مهمی که در خط مقدم مقاومت است و ارتباطات نزدیکی با عراق دارد برای حضور در این اجلاس نادیده گرفته شود.
امیرعبداللهیان اضافه کرد: سفر من به سوریه بلافاصله بعد از این اجلاس؛ انتقال این پیام به متحدان ما در سوریه بود.
وی اظهار داشت: البته توافقاتی که در مسافرت یک ماه پیش آقای قالیباف به سوریه انجام شده بود در این سفر مورد پیگیری قرار|گرفت و گفتگوهای خوبی با رئیس جمهور سوریه و وزیر امورخارجه این کشور درباره توسعه همکاریهای اقتصادی، تجاری و فعالیت بخش خصوصی داشتم.
تبیین جایگاه دیپلماسی اقتصادی در وزارت خارجه
وزیر امورخارجه در مورد جایگاه دیپلماسی اقتصادی در وزارت خارجه با اشاره به اینکه تمرکز بر رویکرد دیپلماسی اقتصادی می تواند نقشه راه مقابل ما قرار دهد اضافه کرد: در این حوزه برنامه عملیاتی و زمان بندی شده با اولویت سیاست همسایگی تهیه کرده ایم که توجه به کشورهای آسیایی و قدرت های نوظهور اقتصادی مانند چین و هند ازجمله آن است.
امیرعبداللهیان اظهار داشت: بر طبق این برنامه ریزی، وزارت امورخارجه بعنوان تسهیل و هماهنگ کننده؛ کادر کارشناسی خویش را با این هدف همسو می کند.
وی اضافه کرد: در سفارتخانه ها افزون بر تمرکز بر مأموریت های سیاسی؛ از این پس نیروهایی با رویکرد اقتصادی در سفارتخانه ها و کنسول گری های جمهوری اسلامی ایران در کشورهای جهان مستقر می شود.
امیرعبداللهیان اظهار داشت: خویش را به ظرفیت های وزارت امورخارجه محدود نخواهیم کرد و اگر احتیاج به متخصص در حوزه تجارت بین الملل داشته باشیم از دیگر دستگاه ها کمک می گیریم.
وی اضافه کرد: وزارت امورخارجه نیروهای متخصص، متعهد و با تجربه زیادی دارد اما این بستگی به تیم مدیریتی این وزارت خانه دارد که از این نیروها با عنایت به نیاز کشور در چه مسیری استفاده نماید.
وزیر امورخارجه اظهار داشت: برای توسعه همکاریهای تجاری، امنیت غذایی، کشت فراسرزمینی و کشاورزی و در حوزه های دیگری با رویکرد فرهنگی اقداماتی را انجام می دهیم و فقط از نیروهای داخل وزارت خارجه استفاده نمی نماییم.
امیرعبداللهیان اضافه کرد: مهم این است که بدنه کارشناسی و مدیریتی سفارتخانه ها متناسب با مأموریت آنها و در برای کمک به وضع معیشت مردم و توسعه تجارت بین المللی باشد.
جهان فقط سه کشور اروپایی نیست
وی اظهار داشت: سیاست همسایگی و آسیایی به معنای تمرکز در یک بخش از جهان نیست و دیگر بخش ها را فراموش نخواهیم کرد.
امیرعبداللهیان اضافه کرد: در این چند روز از همکارانم خواسته ام در همه قاره ها و حوزه ها چند کشور را بعنوان اولویت مشخص کنند و با دیگر کشورها ارتباط متناسب با وزن و جایگاه آن کشور ادامه خواهد یافت.
وی اظهار داشت: در این حوزه نگاه ما فقط به تروئیکای اروپایی مانند آلمان، فرانسه و انگلیس نیست و فقط این سه کشور را اروپا نمی دانیم.
وزیر امورخارجه اضافه کرد: با عنایت به این که در مراسم تحلیف رئیس جمهور از خیلی از کشورهای اروپایی نماینده رسمی معرفی شده بود اما انگلیس و فرانسه سفیر خود در تهران و برخی مانند ایتالیا دبیرکل وزارت امورخارجه شأن را معرفی کردند اما در این مراسم رئیس مجلس صربستان حضور یافت و این نشان داده است اروپا یکدست نیست.
امیرعبداللهیان اظهار داشت: عنوان سیاست خارجه دولت سیزدهم، توازن، پویایی و هوشمندی است و امیدواریم در هر شش ماه گزارشی درباره فعالیتهای ما جهت کمک به مردم داشته باشیم.
وی در پاسخ به این سؤال که چرا سیاست خارجی زیر ذره بین است اظهار داشت: مناسبات بین المللی از حساسیت بالایی برخوردار می باشد و مردم ما بسیار سیاسی هستند.
امیرعبداللهیان اضافه کرد: مردم ما در سیاست خارجی هوش بالایی دارند و مسائل را دنبال می کنند که این حساسیت کار ما در دستگاه دیپلماسی را افزایش داده است.
وی اظهار داشت: آقای علی اکبر صالحی رئیس سابق سازمان انرژی اتمی می گفت به زادگاهم رفتم و از محله خودمان عبور می کردم، خانم ۷۰ ساله ای که با خانم های دیگر سبزی پاک می کرد از من درباره مذاکرات هسته ای سؤالی پرسید که در تراز سوال یک کارشناس ارشد هسته ای بود.
حسین امیر عبداللهیان اضافه کرد: وزارت خارجه مأموریت های متنوعی دارد ولی زمانی که بخواهیم دیپلماسی اقتصادی را با ظرفیت ۴۰ درصد از برنامه وزارت خارجه دنبال نماییم به مدیران توانمند که در مجموعه وزارت خارجه هستند نیاز داریم و در سفارتخانه ها هم این ظرفیت مستقر خواهد شد و این که یک رایزن اقتصادی از وزارت صمت یا وزارت جهاد کشاورزی مستقر شود یک توافقات خیلی ساده درون دستگاهی است که بین وزارت خانه ها به سادگی انجام می شود.
ضرورت استفاده از ظرفیت های اقتصادی شانگهای
وی درباره اجلاس شانگهای هم اظهار داشت: شانگهای یک ظرفیت بزرگ اقتصادی را در بر می گیرد و جمعیت ۲/۶ دهم میلیاردی را شامل می شود که جمهوری اسلامی ایران سال ها عضو ناظر شانگهای بود و این که ما تاکید کردیم بر سیاست همسایگی، مشارکت رئیس جمهور در این اجلاس درحال برنامه ریزی است تا درسطح بالایی در این اجلاس شرکت نماییم و این یعنی توجه به عملیاتی کردن رویکرد همسایه محوری و رویکرد اقتصادی دولت سیزدهم، شانگهای فرصتی است که در حوزه های اقتصادی ظرفیت بسیار خوبی را برای ما فراهم خواهد نمود.
وزیر امورخارجه افزود: اتفاقات خیلی خوبی مقرر است در اجلاس شانگهای بیفتد که تسهیل کننده و با نگاه به لزوم توسعه همکاریهای اقتصادی و تجاری با اعضای شانگهای است.
وی اضافه کرد: فکر می کنم در زمان برگزاری این اجلاس اخبار خیلی خوب از این حضور و توافقاتی که در جریان برگزاری این اجلاس شکل خواهد گرفت اعلام می شود.
پیگیری قرارداد ۲۵ ساله با چین
امیر عبداللهیان درباره قرار داد ۲۵ ساله ایران چین اظهار داشت: یکی از برنامه های اصلی ما پیگیری موافقت نامه همکاریهای جامع معروف به ربع قرن یا ۲۵ ساله ایران و چین است؛ زمانی که اقای لاریجانی برای پیگیری این مورد مأموریت خاص پیدا کرد در جریان جزئیات کار و در پکن از نزدیک شاهد اتفاقات بودم که در نهایت منجر به امضای این توافق مهم شد.
وی به قول اضافه کرد: ما نه تنها این قرارداد را برای اجرا به شکل جدی پیگیری می نماییم بلکه این الگو را در برنامه ریزی داریم که به کشورهای دیگری که ظرفیت هایی دارند و می توانند به ما کمک کنند تعمیم دهیم همچون این که با روسیه و هند این کار را خواهیم کرد و مبنایی داریم که در قالب این مبنا بتوانیم در جهت توسعه پایدار کشور و رشد و توسعه اقتصادی قدم های اساسی برداریم.
وزیر امور خارجه افزود: جایگاه وزارت خارجه تسهیل کننده و هماهنگ کننده است و ما وظیفه داریم بسترها را شناسایی و آماده نماییم تا دستگاههای ذیربط شامل دولتی، نیمه دولتی و بخش خصوصی بتوانند در این بستر حرکت کنند و حتما از شروع بکار دولت جدید یکی از تأکیدات ما این است که سفارتخانه های ما باید در خدمت بخش های اقتصادی، تجاری، فرهنگی و علمی و فناوری به معنای واقعی باشد.
وی اظهار داشت: وقتی می گوئیم ما خدمتگزار ملت هستیم باید ترجمان آنرا مردم ببینند.
امیر عبداللهیان افزود: یک تعریف سنتی از سفارتخانه ها وجود دارد و زمانی که از ایرانی ها مقیم خارج از کشور سوال کنید شاید بسیاری در نگاه سنتی سفارت خانه را به این می شناسند که جایی برای تمدید گذرنامه، صدور شناسنامه فرزندان و صدور عقدنامه است که اینها بخش کنسولی کار است اما کار اساسی که سفارت خانه ها باید انجام دهند این است که متناسب با منافع ملی کشور باشد و در راه اولویت ها کار کنند.
وی اضافه کرد: زمانی مسئولیت حوزه کشورهای عربی و آفریقایی وزارت خارجه را داشتم و سفرهایی به خیلی ازکشورهای آفریقایی رفتم و در سفرهایی به کشورهایی آفریقایی که وسعت آن حداکثر به اندازه کوچک ترین استان ایران بود سوال می کردم که کشورهایی مثل آمریکا یا فرانسه چه تعداد دیپلمات دراین کشور دارند گاهی این تعداد تا چند صد نفر می رسید؛ ازاین رو سفارت خانه ای که صد تا دویست نفر دیپلمات دارد باید یک مأموریت خاصی انجام دهد ولی پس از وارد به جزئیات متوجه شدیم در آن کشور معدن بوکسیت وجود دارد؛ معدنی وجود دارد که تمام قطعاتی که برای ساخت موبایل مورد نیاز است در خاک این کشور وجود دارد و اینها استخراج می کردند؛ افرادی که با پوشش دیپلماتیک رفته بودند یک نوع سواستفاده از پاسپورت دیپلماتیک کرده بودند که مهندسین معدن آمریکا یا فرانسه بودند که از پوشش دیپلماتیک استفاده می کردند ولی در عمل یک کار تجاری برای کشورشان انجام می دادند.
وزیر امورخارجه اظهار داشت: من نمی خواهم بگویم ما پوشش پاسپورت دیپلماتیک را تا این حد تعمیم دهیم ولی همکاران ما بخوبی می دانند باید متناسب با تأمین حداکثری به منافع ملی کشور نگاه کنند که امروز کشور ما در چه حوزه هایی بدنبال رشد و توسعه پایدار است و این برنامه و دستورکار مهم و اول سفارتخانه های ما باید باشد و طبعاًٌ سفارت خانه هم مثل وزارت خارجه مأموریت های متنوع دیگر دارد که برای هر کدام بایستی برنامه وسهمی را قائل باشد.
درعراق در جایی ایستادم که جایگاه واقعی نماینده جمهوری اسلامی ایران بود
وی درباره جایگاه عکس یادگاری در بغداد هم اظهار داشت: درعراق فکر می کنم در جایی ایستادم که جایگاه واقعی نماینده جمهوری اسلامی ایران بود.
امیرعبداللهیان درباره مبحث برجام هم اضافه کرد: درباره مبحث هسته ای و مذاکرات وین فکر می کنم نخستین اشتباه آمریکایی ها این است که گاهی در مصاحبه ها اعلام می کنند پیشنهادات ما برای همیشه روی میز نخواهد ماند و یا اگر ایران در وین مذاکره نکند ما گزینه های دیگر داریم؛ این حرف ها تکراری و خسته کننده است که همواره می زنند.
به اروپایی ها گفتم آمریکا یاد بگیرد مؤدبانه با ملت بزرگ ایران سخن بگوید
وی افزود: من خیلی شفاف به طرف مذاکره کننده اتحادیه اروپا گفتم آمریکایی ها تا یاد نگیرند مؤدبانه با ملت بزرگ ایران صحبت کنند از ادبیات تهدید هیچ نتیجه ای نخواهند گرفت و اگر بخواهند این ادبیات را ادامه دهند پیام سازنده ای برای دولت جدید نیست.
مذاکره بایستی دستاورد ملموس داشته باشد
وی تصریح کرد: آنچه به مذاکرات ما بر می گردد به طور شفاف به طرف مقابل اعلام کردیم که جمهوری اسلامی ایران از مذاکره ای که منطق برای آن حاکم باشد استقبال می کند و حتما بدنبال فرار از میز مذاکره نیستیم اما یک نکته بسیار مهم است؛ دولت سیزدهم مذاکره ای را مذاکره می داند که دستاوردهای ملموس در جهت تأمین منافع و حقوق ملت ایران داشته باشد.
وی اظهار داشت: طبعاً این پیام تأثیرات مثبت خودش را در طرف مقابل داشته ولی به صراحت به طرف گفتگو گفتم شما تصور نکنید که هم اکنون مجلس و دولت از هم حمایت می کنند و این یعنی یک فرصتی که شما بگویید در میز مذاکره و در یک جلسه همه موارد را حل کنید؛ من در جلساتی که برای رأی اعتماد در کمیسیون های مختلف مجلس مخاطب قرار می گرفتم متوجه شدم کار برای دولت خیلی سخت شده است یعنی شاید دولت قبل اگر در مذاکرات به نقطه ای می رسید که طرف های مقابل عقل به خرج می دادند و در مذاکرات کار شکنی نمی کردند و به نتیجه می رسید شاید راحتتر مجلس در ارتباط با مصوبه خود کنار می آمد اما توقع مجلس از دولت جدید این است که حقوق حداکثری ملت ایران در مذاکرات تأمین شود ازاین رو به طرف مقابل گفتم باید به دنبال این باشند که رویکردتان را در مذاکره تغییر دهید و رویکرد اتلاف وقت را هیچ کسی نمی پذیرد و در عین حال مذاکره بایستی دستاورد ملموس داشته باشد.
وزیر امور خارجه اظهار داشت: مذاکره یکی از ابزارهای دیپلماسی است و امیدواریم اتفاقات خوبی در این رابطه بیفتد و طرف های مقابل بر اساس خرد در میزمذاکره حضور پیدا کنند، نه پیام های غیر سازنده.
وی درباره دور بعدی مذاکرات هم اضافه کرد: طرف مقابل خودش این درک را دارد که یک فرایند دو تا سه ماهه زمان می برد که دولت جدید مستقر شود و برنامه ریزی برای هر گونه تصمیم داشته باشد؛ البته حتما این مورد یکی از موضوع هایی است که در دستور کار سیاست خارجی و دولت قرار دارد.
امیرعبداللهیان درباره افغانستان هم اظهار داشت: ما از دولتی در افغانستان حمایت می نماییم که نظر مردم این کشور نسبت به تعیین سرنوشت شأن دیده شود ودر این مقطع مهم این است که دولت فراگیر با مشارکت همه اقوام افغان و راهکار سیاسی منحصر به فرد برای برون رفت از مشکلات افغانستان بگیرد.
عامل مصائب فعلی افغانستان آمریکاست
وی افزود: این مصائبی که امروز برسر افغانستان می آید ریشه در رفتار آمریکائیها در این کشور دارد؛ آمریکائیها به موج عظیمی از مردم که پناه به اینها برده بودند در فرودگاه رحم نکردند و چه اتفاقاتی در فرودگاه افتاد؛ در مبحث افغانستان اگر بیگانگان دست از سر افغانستان بردارند رهبران همه اقوام، احزاب و گروههای افغان از آنچنان درایتی برخوردار می باشند که خودشان نسبت به آینده کشورشان تصمیم خواهند گرفت.
وزیر امور خارجه اظهار داشت: آنچه که به جمهوری اسلامی ایران بر می گردد ما از یک افغانستان امن و پایدار و افغانستانی که با همسایگانش در صلح زندگی کند حمایت می نماییم و البته افغانستانی که مردمش در تعیین سرنوشتشان نقش داشته باشند.
وی درباره نشست همسایگان افغانستان هم اضافه کرد: ما با بعضی از همسایگان افغانستان گفتگوهایی را شروع کردیم و در پنجشنبه هفته گذشته وزیر امور خارجه پاکستان در ایران بود؛ همینطور برنامه ها و رایزنی هایی با سایر همسایگان افغانستان داریم و هدف ما این است که با استفاده از ظرفیت همسایگان افغانستان به رسیدن وضعیت مطلوب دراین کشور کمک نماییم.


منبع:

1400/06/09
10:11:21
0.0 / 5
1150
تگهای خبر: آزمون , برنامه , دولت , زندان
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۴
Namna خبرگزاری نام
خبرگزاری نام